BLOG

Nigiri sushi – jak wygląda, rodzaje

Sushi zalicza się do najpopularniejszych dań na świecie, toteż większość osób kojarzy, jak wygląda i z czego jest. Jednak ta charakterystyczna potrawa jest w wielu odsłonach i składa się z różnych kawałków, które mają swoje nazwy. One już są mniej znane i nie zawsze, kiedy zobaczymy listę tego, z czego składa się zestaw, będziemy mieli pełne wyobrażenie na temat jego zawartości. Jednym z częstszych typów jest nigiri sushi. Co to takiego?

Nigiri – co to za rodzaj sushi?

Najłatwiej można powiedzieć, że nigiri jest rodzajem sushi pozbawionym wodorostów nori. Podstawą jest odpowiednio ugotowany i przyrządzony ryż. Ma lekko kleistą konsystencję, a jednocześnie ziarna są wyraźnie oddzielone. Kulka ryżu jest lekko zgniatana, by powstał podłużny kształt. Na nim układa się surową rybę, czasem jest wcześniej poddana delikatnej obróbce termicznej. W nigiri najczęściej jest łosoś, ale nie jest to reguła, bo może to być na przykład wędzony węgorz lub tuńczyk. Zamiennikiem ryby może być ułożona krewetka albo omlet japoński Tamagoyaki. Pozornie minimalistyczna forma nigiri zapewnia prawdziwą eksplozję smaków. Pod warunkiem że sushi przygotowuje się w odpowiedni sposób i z wykorzystaniem z wysokiej jakości składników. Skoro wiemy już, co to nigiri, możemy zastanowić się, jak je przyrządzić samodzielnie w domu.

Prosty przepis na nigiri sushi

Podstawą każdego sushi jest ryż. Nie możemy wykorzystać dowolnej odmiany. Zawsze stawiamy na specjalny ryż do sushi. O tym, że sprawdzi się w tym daniu, przeczytamy na opakowaniu. Tylko on po ugotowaniu będzie miał pożądaną lepkość i konsystencję. Zanim zaczniemy go gotować, musimy go co najmniej kilka razy przepłukać. Na ziarenkach jest skrobia, której musimy się pozbyć. Dobrze opłukany ryż jest wtedy, kiedy woda jest całkowicie przezroczysta.

Poza płukaniem ryżu ważne są wykorzystane proporcje. Do gotowania używa się na szklankę ryżu szklankę wody. Ryż doprowadza się do wrzenia i gotuje przez 10 minut. Po ugotowaniu zostawia się go pod przykryciem przez kolejne 15 minut.

W międzyczasie przygotowujemy zaprawę do sushi, która nada naszemu ryżowi charakterystyczny smak. W niewielkim garnuszku mieszkamy ocet ryżowy, cukier i sól, a następnie podgrzewamy, aż składniki się połączą w klarowny roztwór. Zaprawę łączymy z ryżem i zostawiamy przez kolejny kwadrans. Po całkowitym wystudzeniu ryżu formułujemy z niego podłużne kawałki, a na nich układamy cieniutko pokrojoną rybę lub omlet.

Podsumowanie

Podstawowe rodzaje sushi obejmują kilka typów rolek. Wśród nich powszechne jest nigiri sushi. Kawałki tego typu są proste i smaczne, a wiedząc, jak przygotować ryż, możemy je zrobić w domu. Będzie idealnym pomysłem na smaczny, zdrowy i sycący posiłek. Warto przy tym pamiętać o dodatkach do sushi, które całkowicie zmieniają smak kawałków. Są to słony w smaku sos sojowy nadający wyraźny aromat. Następny jest wasabi podkreślający smak ryby i dodający ostrości. Jeśli do tego zamierzamy jeść kilka różnych kawałków nigiri lub inne rolki sushi, to musimy mieć też imbir marynowany, który oczyszcza kubki smakowe.

Ta strona wykorzystuje pliki cookie

Klikając „Akceptuje cookies”, zgadzasz się na przechowywanie plików cookie na swoim urządzeniu w celu usprawnienia nawigacji w witrynie, analizy korzystania z witryny i pomocy w naszych działaniach marketingowych.