BLOG

Wodorosty nori – czym są i jakie mają właściwości?

algi nori

Nori zyskało dużą popularność za sprawą sushi, ale pomimo tego, że to właśnie w sushi jest obowiązkowym składnikiem, nie jest to jego jedyne zastosowanie. Wykorzystuje się je coraz powszechniej zarówno przez wzgląd na wartości odżywcze, jak i unikatowy smak. Co to jest nori i kiedy warto po nie sięgnąć?

Wodorosty nori — co to jest?

Jak sama nazwa wskazuje, wodorosty nori są glonami. Rosną w morzu w postaci płaskich liści. Glony nori zaleźć można przede wszystkim w Oceanie Spokojnym. Sama nazwa odnosi się do języka japońskiego, gdzie „nori” oznacza właśnie morskie glony. W Azji nori są elementarnym składnikiem sushi. Płaty nori służą do owijania ryżu wraz z dodatkami, dzięki czemu powstają smakowite rolki, które następnie kroi się na mniejsze kawałki. Jednak algi nori mają znacznie szersze zastosowanie. Gdzie się je wykorzystuje i jakie nori ma właściwości?

Glony nori — właściwości i wartości odżywcze

Od lat algi ceni się za liczne wartości odżywcze, są one obecne również w nori. Jest niskokaloryczne, a przy tym stanowią doskonałe źródło białka, witaminy A, C i witamin z grupy B. Jest też dużo błonnika i soli mineralnych. Przez to, jakie nori ma wartości odżywcze, zaleca się jego włączenie m.in. do diety wegetarian i wegan, którzy mogą cierpieć na deficyty białka.

wodorosty nori
wodorosty nori

Ze względu na wysoką zawartość błonnika nori jest atrakcyjne dla osób chcących zmniejszyć masę ciała. Poza tym, że błonnik wspiera proces trawienia, jest też istotny dla regulacji poziomu cukru we krwi. Wśród składników mineralnych, jakich w nori jest sporo, na szczególną uwagę zasługuje jod. Jest on istotny dla prawidłowego funkcjonowania całego organizmu, ale przede wszystkim wspiera pracę tarczycy. Aby więc w celach zdrowotnych zwiększyć dawkę jodu, nie trzeba jechać nad morze. Wystarczy do diety wprowadzić trochę glonów nori.

Algi nori – zastosowanie

Wiemy już, że listki nori są zdrowe i warto o nie uzupełnić swój jadłospis, ale jak to zrobić? W czym będą smakować dobrze? Najbardziej oczywistym rozwiązaniem jest rozsmakowanie się w kuchni japońskiej, a zwłaszcza sushi. W makach, temakach i nigiri nori musi być.

Glony nori mogą też dobrze smakować jako samodzielna przekąska. Wtedy wystarczy dodać do nich odrobinę przypraw. Będą lekkie i chrupiące, przez co stanowią dobry zamiennik niezdrowych przekąsek, po jakie sięgamy na przykład podczas oglądania filmu. Tak samo nori możemy dodać do różnych sałatek, dań z makaronem i ryżem, bądź do zup. Algi wzbogacą smak i zwiększą wartości odżywcze.

Podsumowanie

Jak widać powodów, dla których warto sięgnąć po płaty nori, jest sporo tak jak i propozycji ich spożycia. O tym, by wprowadzić nori do swojej diety, powinni pomyśleć wszyscy, którym zależy na zdrowym odżywianiu i chcącym wzbogacić swoje dania o nowe nuty smakowe przywiązujące skojarzenie z morzem. Listki nori są powszechnie dostępne, chociażby w marketach w działach ze składnikami kuchni azjatyckiej. Nie są kosztowne, co dodatkowo powinno zachęcić do wypróbowania.

Ta strona wykorzystuje pliki cookie

Klikając „Akceptuje cookies”, zgadzasz się na przechowywanie plików cookie na swoim urządzeniu w celu usprawnienia nawigacji w witrynie, analizy korzystania z witryny i pomocy w naszych działaniach marketingowych.