BLOG

Czym zastąpić ocet ryżowy?

ocet ryżowy

Kiedy będziemy mieli ochotę przyrządzić dania kuchni azjatyckiej, to nie raz wśród składników pojawi się ocet ryżowy. Ponieważ nie jest to produkt powszechnie stosowany do polskich potraw, nie każdy w domu go ma. Z czego powstaje i czym zastąpić ocet ryżowy?

Czym jest ocet ryżowy?

Ocet ryżowy powstaje w procesie fermentacji ryżu. Do gotowanego kleistego ryżu dodaje się bakterie kwasu octowego i ryż fermentuje. Po fermentacji płyn się destyluje i pasteryzuje. Ocet ryżowy jest przezroczysty, więc jego dodanie do potraw nie zmienia ich koloru.

Ma łagodny aromat i jest delikatnie kwaskowaty. Nadaje jedzeniu świeżych nut smakowych, dlatego stosuje się go wbrew pozorom dość często. Ocet ryżowy dodaje się do sushi, sosów, marynat i innych dań, a w Japonii i Chinach jest jednym z kluczowych składników, po które sięga się w trakcie gotowania codziennie. Ocet ryżowy jest powszechnie dostępny, więc jeśli znajdzie się na naszej liście zakupów, nie będziemy mieć kłopotów z jego zdobyciem. Jednak kiedy potrzebujemy do szybko lub z powodu alergii nie możemy go używać, trzeba szukać alternatywy. Czym można zastąpić ocet ryżowy?

ocet jabłkowy
ocet jabłkowy

Czym zastąpić ocet ryżowy?

Wbrew pozorom lista propozycji tego, czym zastąpić ocet ryżowy do sushi, jest całkiem spora i z pewnością któreś produkty mamy w domu. Oto kilka sprawdzonych pomysłów:

1. Ocet jabłkowy

To najczęściej stosowany zamiennik octu ryżowego. Ma lekko owocowy aromat i łagodną kwaskowatość, dlatego sprawdza się doskonale. Musimy jednak pamiętać, że ma wyraźniejszy smak, więc należy dać go mniej niż gdybyśmy dali ocet ryżowy.

2. Sok z cytryny

Tutaj również nie powinno być zaskoczenia. Jeśli chcemy dodać kwaskowatości potrawom, to sięgamy po cytrynę. Stosuje się ją także wtedy, kiedy nie mamy pod ręką octu ryżowego. Tak samo dobrze sprawdza się limonka.

3. Ocet winny

Dobrym zamiennikiem octu ryżowego jest ocet winny. Może być biały lub czerwony, ale podobnie jak jabłkowy ma smak owocowy i wyraźniejszy, dlatego nie będzie trafnym wyborem, kiedy potrzebna jest subtelna nuta. Jest natomiast rewelacyjną propozycją w przypadku dań mięsnych.

4. Ocet spirytusowy

W wielu domach ocet spirytusowy wykorzystuje się nie tylko w kuchni, ale również do sprzątania, więc najpewniej stoi gdzieś na półce. Nim też można zastąpić ocet ryżowy. Jest bardzo mocny i kwaśny, dodaje się go w niewielkiej ilości, wystarczy parę kropel.

5. Ocet balsamiczny

Szukając alternatywy dla octu ryżowego, która ubogaci smak sałatki lub marynaty, warto wziąć pod uwagę ocet balsamiczny. Jest trochę bardziej pikantny i mniej słodki niż ryżowy, ale jedzenie będzie smakować doskonale.

Ocet ryżowy można zrobić samodzielnie!

Jak widać, ocet ryżowy ma niejeden zamiennik i każdy z nich jest łatwo dostępny. Zamiast jednak stosować zamienniki, ocet ryżowy można przygotować samodzielnie w domu, choć proces ten jest czasochłonny. Do miski przekładamy 5 łyżek ugotowanego ryżu, zalewamy 200 ml wody i blendujemy. Całość przelewamy do słoika, który następnie zakrywamy gazą. Po 2 miesiącach odcedzamy płyn i gotowe.

Ta strona wykorzystuje pliki cookie

Klikając „Akceptuje cookies”, zgadzasz się na przechowywanie plików cookie na swoim urządzeniu w celu usprawnienia nawigacji w witrynie, analizy korzystania z witryny i pomocy w naszych działaniach marketingowych.