BLOG

Ryż do sushi – jaki rodzaj wybrać?

sushi

Ryż do sushi – jaki rodzaj wybrać?

Sushi to najsłynniejsze japońskie danie, a jego podstawę stanowi ryż. To niezmiernie istotne, by wybrać taki, który spełni odpowiednie kryteria: będzie kleisty po ugotowaniu, a jednocześnie pozostanie sprężysty. Jeśli zastanawiasz się, jaki ryż do sushi sprawdzi się najlepiej, przeczytaj nasz krótki poradnik.

Ryż do sushi – jak to robią w Japonii?

Pierwsze pola ryżowe zaczęto uprawiać w Japonii już w V w. p.n.e. Nic dziwnego, że do tej pory powstało w tym kraju aż kilkaset gatunków ryżu. Oczywiście nie wszystkie z nich nadają się do tych samych potraw. Jeśli zastanawiasz się, jaki rodzaj ryżu do sushi wybierają Japończycy, spieszymy z odpowiedzią. Najlepszą sławą cieszy się ten, ze słynnej prefektury Niigata. To okrągły, krótkoziarnisty ryż, który po ugotowaniu pozostaje kleisty, a jednocześnie nie traci na puszystości i sprężystości. Jeśli więc zdarzyło Ci się ugotować ryż i przeżyć rozczarowanie, być może problem nie leżał w braku umiejętności, ale w wyborze nieodpowiedniego produktu.

sushi

Który rodzaj ryżu jest najlepszy do sushi?

Na szczęście nie musisz zawracać sobie głowy setkami gatunków japońskiego ryżu. Jeśli zastanawiasz się, jaki ryż do sushi jest najlepszy, wystarczy podział na dwie grupy. Pierwsza z nich to krótkoziarnisty, okrągły ryż. Dzięki swojej budowie, szybko wchłania wodę, więc po ugotowaniu staje się kleisty. Drugi rodzaj to ryż długoziarnisty, który zawiera więcej skrobi i po ugotowaniu pozostaje sypki. A jaki ryż będzie odpowiedni do sushi? Oczywiście ten pierwszy, czyli okrągły, o krótkich ziarenkach.

Ważne jest nie tylko to, jaki rodzaj ryżu do sushi wybierzesz, ale również, jak go ugotujesz. Przede wszystkim ryż należy bardzo dobrze przepłukać. Na szklankę ryżu dodajemy 1,25 szklanki wody i gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem, przez dziesięć minut. Następnie ryż pozostawiamy pod przykryciem przez kolejne 10 minut, już bez gotowania. Tak przygotowany ryż możemy doprawić octem rozrobionym z wodą, cukrem trzcinowym oraz mirinem.

Z jakiego ryżu nie da się zrobić sushi?

Jak wspomnieliśmy wyżej, drugi rodzaj to ryż długoziarnisty, np. basmati, jaśminowy albo brązowy, które są popularne w naszym kraju. Nie sposób odmówić tym gatunkom walorów smakowych. Ze względu na swoją strukturę, nie wchłaniają dużo wody, więc po ugotowaniu pozostają sypkie. Świetnie sprawdzają się w potrawach tajskich, indyjskich czy chińskich. Jeśli jednak zastanawiasz się, jaki ryż wybrać do sushi, to jaśminowy lub basmati nie będą dobrą opcją. Nie są wystarczająco kleiste, więc Twoje sushi łatwo się rozpadnie.

Ta strona wykorzystuje pliki cookie

Klikając „Akceptuje cookies”, zgadzasz się na przechowywanie plików cookie na swoim urządzeniu w celu usprawnienia nawigacji w witrynie, analizy korzystania z witryny i pomocy w naszych działaniach marketingowych.