BLOG

Tamagoyaki sushi, czyli sushi z omletem

tamagoyaki sushi

Zestawy sushi składają się z różnych rolek. To wpływa nie tylko na wygląd całego dania, ale i jego smak. Mając wiedzę, na temat nazw rolek i tego, z czego się składają, bardziej świadomie można skomponować zestaw, który najlepiej sprosta naszym oczekiwaniom. Jednym z rodzajów, z jakimi możemy spotkać się dosyć często, jest tamagoyaki sushi. Przyjrzyjmy mu się trochę bliżej.

Czym jest tamago?

Samo określenie tamago oznacza po japońsku jajko i to jest nasze słowo klucz przy sushi tamago inaczej tamagoyaki. Tamago jest specjalnym rodzajem jajecznego omletu. Jego konsystencja jest puszysta, a w smaku jest lekko słodki. Taki omlet może wchodzić w skład różnych kawałków sushi, ale najczęściej stosuje się je jako dodatek do nigiri. Nigiri sushi to rodzaj sushi, w którym nie ma kojarzących się z tym daniem wodorostów. Jest to podłużny kawałek ryżu z ułożonym na górze dodatkiem. Z reguły jest to ryba lub krewetka, ale może być to właśnie omlet. Nigiri tamago dobrze się prezentuje i zapewnia ciekawy smak.

Skoro wiemy, co to tamago sushi, możemy zastanowić się, skąd się ten omlet wziął. Na początku był to zwykły omlet od wieków przygotowywany na przykład na ulicach Tokio. Jednak podobnie jak wiele innych potraw tamago ewoluowało i z czasem zaczęto je wykorzystywać jako dodatek do sushi, dzięki czemu teraz możemy rozsmakować się w tamago sushi.

tamago sushi

Przepis na tamago sushi

Wydawałoby się, że skoro tamago jest omletem, to będzie przypominać omlet taki, jaki znamy z naszej kuchni – nic bardziej mylnego! Wygląda i smakuje zupełnie inaczej, ale jesteśmy w stanie przygotować go samodzielnie. Zaczynajmy!

Potrzebne nam będą:

  • 4 jajka,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 3 łyżki mirin,
  • 2 łyżki cukru,
  • szczypta soli i opcjonalnie łyżka dashi.

Jajka rozbijamy i mieszamy, dodajemy wszystkie składniki, aby powstała jednolita masa. Następnie dobrze rozgrzewamy patelnię i wlewamy odrobinę oleju. Tradycyjnie tamago smaży się na prostokątnej patelni, my takiej nie mamy i możemy sięgnąć po okrągłą. Wlewamy na gorący olej niewielką ilość masy i rozprowadzamy tak samo, jak podczas smażenia naleśniki. Kiedy dół zacznie się przypiekać, składamy nasz placek bez odwracania. Góra będzie surowa, ale na tym etapie jest to normalne. Na złożonego na pół naleśnika dajemy kolejną porcję masy i powtarzamy procedurę. Tę czynność powtarzamy tak długo, aż skończy się masa jajeczna. Po przygotowaniu omlet przypomina trochę dobrze znanego sękacza albo gąbkę.

Z czym podawać tamago?

Różne rodzaje sushi mogą zawierać omlet tamago. W takim wydaniu sushi idealne jest dla wegetarian i osób, które unikają jedzenia surowych ryb, ale nie jest to jedyne zastosowanie tamago. Oprócz tego dobrze smakuje jako dodatek do zupy miso. Możemy po niego sięgnąć także wtedy, kiedy planujemy przygotowanie orientalnej sałatki z wodorostami albo do ryżu – ryż połączony z tamago to świetny pomysł na przekąskę. W Japonii tamago dorzuca się go do bento boxa, czyli znanego u nas lunchboxa. Może więc i my dzięki niemu urozmaicimy nasz codzienny jadłospis?

Ta strona wykorzystuje pliki cookie

Klikając „Akceptuje cookies”, zgadzasz się na przechowywanie plików cookie na swoim urządzeniu w celu usprawnienia nawigacji w witrynie, analizy korzystania z witryny i pomocy w naszych działaniach marketingowych.