BLOG

Sushi California Maki Roll – przepis

california maki roll

Jednym z najpopularniejszych rodzajów sushi jest california maki. Jest to sushi „wywrócone na lewą stronę,” czyli z ryżem na wierzchu i  glonami w środku. Jeżeli chcesz samodzielnie przygotować sushi california, koniecznie wypróbuj zaproponowany przez nas przepis!

Czego będziesz potrzebować?

Do zrobienia california roll będziesz potrzebować nie tylko odpowiednich składników, ale też właściwego sprzętu. Niezbędny będzie Ci bardzo ostry nóż i mata bambusowa, która umożliwi zwijanie rolek. Zanim zaczniesz robić sushi, przygotuj:

  • matę bambusową oraz folię spożywczą,
  • bardzo ostry nóż
  • ryż do sushi,
  • ocet ryżowy,
  • nori,
  • majonez,
  • awokado,
  • paluszki krabowe,
  • prażony sezam,
  • wasabi,
  • marynowany imbir,
  • sos sojowy.

Powyższa lista pozwoli Ci na przygotowanie tradycyjnych california maki, ale nic nie stoi na przeszkodzie temu, aby zmieniać składniki, znajdujące się w wewnątrz i zrobić np. california gold sushi lub też california rainbow sushi. Wybierz opcję, która najlepiej odpowiada Twoim preferencjom smakowym.

california shrimp roll

California maki – przepis krok po kroku

Jeśli chodzi o sushi california, przepis, tak samo jak przepis na każde inne sushi, zaczyna się od opisania sposobu przygotowania ryżu. Jest to bowiem kluczowy składnik, mający ogromny wpływ na efekt końcowy. Ryż do sushi przygotuj w następujący sposób:

  • Wypłucz ryż w zimnej wodzie, aż stanie się ona przezroczysta. W ten sposób pozbędziesz się skrobi.
  • Zalej wypłukany ryż zimną wodą i odstaw na pół godziny,
  • Jeszcze raz wylej wodę, a następnie ponownie zalej ryż zimną wodą, w proporcji jeden do jednego.
  • Zacznij gotować ryż – kiedy woda zacznie wrzeć, przykryj garnek i ustaw minimalną moc kuchenki. Całość gotuj przez kwadrans.
  • Zdejmij garnek z kuchenki i odstaw na 20 minut, nie zdejmując przykrywki. Po tym czasie zapraw ryż niewielką ilością octu ryżowego wymieszanego z odrobiną soli i cukru

Mając gotowy ryż, możesz zacząć przygotowywać california maki. Matę bambusową pokryj folią spożywczą, żeby uniknąć przyklejania się ryżu. Na tak przygotowanej macie połóż arkusz nori, a następnie pokryj go cienką warstwą ryżu. Całość posyp sezamem, a potem delikatnie dociśnij go do ryżu, żeby jedne ziarenka dobrze przykleiły się do drugich. Teraz należy odwrócić arkusz, w taki sposób, aby glony znalazły się na wierzchu.

Kiedy już odwrócisz arkusz, czas na resztę składników, które tworzą california roll. Na ok. 3-4 cm od dołu, na całej szerokości nori wyłóż cienką warstwę majonezu i wasabi, a na niej ułóż awokado oraz paluszki krabowe. Zwiń całość w ciasną rolkę, a następnie za pomocą ostrego noża pokrój na osiem kawałków. W przypadku california gold sushi na górze rolki powinien znajdować się jeszcze świeży lub wędzony łosoś. Z kolei california rainbow sushi ma na górze różne gatunki ryb (najczęściej łososia, tuńczyka i rybę maślaną), dzięki czemu prezentuje się wyjątkowo kolorowo. Znajdujące się obok siebie kawałki ryb tworzą wielobarwną kompozycję.

Przygotowanie california maki może być ciężkim wyzwaniem dla osób, które dopiero rozpoczynają swoją przygodę z sushi. Niemniej wystarczy nieco wprawy, aby wykonać to zadanie. Zawsze też możesz zamówić odpowiedni zestaw w naszej restauracji.

Ta strona wykorzystuje pliki cookie

Klikając „Akceptuje cookies”, zgadzasz się na przechowywanie plików cookie na swoim urządzeniu w celu usprawnienia nawigacji w witrynie, analizy korzystania z witryny i pomocy w naszych działaniach marketingowych.