BLOG

Majonez japoński do sushi – czym się różni od naszego i jak go zrobić?

łyżka majonezu

Jeśli zastanowimy się, jakie dodatki pasują do sushi, to w pierwszej kolejności bierzemy pod uwagę imbir marynowany, sos sojowy i wasabi. Chociaż te są najpowszechniejsze i ich obecność jest oczywista, nie znaczy, że do tego musimy się ograniczać. Warto sięgnąć jeszcze po majonez japoński, dzięki któremu nasze sushi zyska nowy smak.

Czym jest majonez japoński?

Majonez japoński możemy znaleźć również pod inną nazwą – Kewpie Mayo. Pod względem wizualnym przypomina majonez, jaki stosujemy na co dzień. Jednak jeśli już się przyjrzymy mu nieco bliżej, to okaże się, że jest kilka istotnych różnic. Przede wszystkim majonez do sushi powstaje z żółtek, przypraw, octu ryżowego i oleju sojowego. Chcąc uzyskać ostry majonez do sushi, możemy do niego dodać na przykład musztardę. Dla porównania majonez zachodni powstaje z uwzględnieniem octu winnego lub cytrynowego.

Druga istotna różnica to smak. Sos do sushi majonezowy zrobiony według tradycyjnej japońskiej receptury jest w smaku delikatniejszy i odrobinę słodszy niż ten, jaki znamy. Wspomniana musztarda dodaje mu wyrazistości. Oprócz tego w porównaniu ze zwykłym majonezem produkt japoński jest o gładszej i bardziej kremowej konsystencji. Teksturę można przyrównać do budyniu, a przez to, że bazę stanowią żółtka, majonez ma bardziej żółty kolor.

miseczka z majonezem

Majonez japoński — przepis

Ze względu na to, że w Europie majonez japoński wciąż zyskuje na popularności, możemy go kupić w sklepach z daniami azjatyckimi. Równie dobrze łatwo przygotować go samodzielnie w domu. Jego składniki są powszechnie dostępne. A zatem, co będzie nam potrzebne?

  • 2 żółtka jaj
  • 4 łyżeczki octu ryżowego
  • 1 ½ szklanki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól morska do smaku
  • 1 łyżeczka musztardy dijon, jeśli chcemy sos o ostrzejszej nucie.

Przygotowanie:

Pyszny sos do sushi majonezowy przygotujemy bardzo szybko. Do miski, blendera lub malaksera dajemy żółtka, cukier, ocet ryżowy, musztardę i sól, po czym blendujemy na gładką masę.

Dodajemy do niej oliwę z oliwek lub inny olej roślinny i ponownie mieszamy bądź blendujemy. Na koniec przekładamy majonez do szczelnego pojemnika. Możemy go spożywać od razu, ale nie musimy wykorzystać w całości od razu. W lodówce może stać przez około tydzień.

Do jakich dań można wykorzystać majonez japoński?

W pierwszej kolejności jest to idealny majonez do sushi, ale nie jest to jedyna potrawa, w której sprawdzi się świetnie. Może stanowić jeden ze składników wielu dań kuchni japońskiej i nie tylko. Warto go dodać do ramenu, dań z krewetkami i warzywami. To doskonałe uzupełnienie sałatek, dodatek do dań z grilla, kanapek, burgerów. Warto go też wykorzystać jako podstawę różnego rodzajów sosów i dipów.

Podsumowanie

Majonez japoński jest lekki, o kremowej konsystencji i przyjemnym smaku. Smakuje inaczej niż tradycyjny zachodni majonez, przez co będzie miłą odmianą dla kubków smakowych. Da się go kupić w sklepach i zrobić samodzielnie. Wykorzystuje się go do wielu potraw na czele z sushi.

Ta strona wykorzystuje pliki cookie

Klikając „Akceptuje cookies”, zgadzasz się na przechowywanie plików cookie na swoim urządzeniu w celu usprawnienia nawigacji w witrynie, analizy korzystania z witryny i pomocy w naszych działaniach marketingowych.