BLOG

Z czym jeść sushi – jakie dodatki można dodać do sushi?

dodatki do sushi

Sushi składa się z dwóch kluczowych składników: wodorostów nori oraz ryżu. Nori to prasowane algi morskie, które stanowią zewnętrzną „oprawę” dla większości rodzajów sushi, nadając potrawie charakterystycznego smaku i koloru. Z kolei ryż, specjalnie przygotowywany z dodatkiem octu ryżowego, cukru i soli, jest sercem każdego kawałka sushi, łączącym wszystkie składniki w całość. Te dwa elementy stanowią fundament, na którym budowane są różnorodne wariacje sushi. Jednak o ostatecznym doświadczeniu smakowym decyduje wypełnienie. Zatem jakie dodatki do sushi to dobry wybór?

Klasyczne dodatki do sushi

Zastanawiasz się, z czym sushi będzie smakować wybornie? Na pewno warto w tym miejscu wskazać na najpopularniejsze, klasyczne dodatki:

1. Ryby

Ryby są sercem wielu tradycyjnych wariantów sushi. Według pierwotnych założeń powinny być surowe, jednak coraz częściej stosuje się ryby wędzone lub lekko grillowane. Od łososia po tuńczyka, różnorodność ryb pozwala na eksperymentowanie z różnymi smakami i teksturami. Dla miłośników ryb sushi to prawdziwa uczta.

2. Owoce morza

Owoce morza, takie jak krewetki, małże, ośmiornice i inne, są często wykorzystywane w sushi. Dodają unikalnego smaku i tekstury, tworząc wyjątkowe kombinacje.

3. Wasabi

Dla wielu osób sushi bez wasabi to nie sushi. Ten ostry dodatek do sushi, zrobiony z japońskiego korzenia chrzanu, dodaje potrawie wyrazistości. Ale uwaga! Wasabi jest bardzo ostre, więc należy dodawać go z umiarem.

4. Imbir marynowany

To kolejny z klasycznych dodatków do sushi. Imbir ma nie tylko świetny smak, ale także właściwości zdrowotne. Pomaga w trawieniu i neutralizuje niepożądane smaki w ustach między jednym kawałkiem sushi a drugim.

5. Sos sojowy

Nieodłączny kompan sushi. Zanurzenie kawałka sushi w sosie sojowym potrafi całkowicie odmienić jego smak. Pamiętaj jednak, by nie przesadzić z ilością – sos sojowy jest bardzo słony.

zestaw sushi

 

Oryginalne składniki – co można dodać do sushi?

Sushi nie musi być zawsze takie same! Obecnie dostępnych jest już wiele rozwiązań niestandardowych, które szczerze polecamy. Odważne dodatki do sushi, to między innymi:

1. Sezam

Zarówno biały, jak i czarny sezam to świetne dodatki do sushi, które nadają chrupkości i orzechowego smaku. W naszej ofercie znajdziesz liczne potrawy sushi, w których sezam jest jednym z kluczowych składników.

2. Awokado

Choć nie jest tradycyjnym składnikiem sushi, awokado stało się bardzo popularne w wielu wariantach tej potrawy, zwłaszcza w wersjach wege. Jego kremowa konsystencja idealnie komponuje się z ryżem.

3. Owoce

Tutaj wkraczamy w bardziej oryginalne warianty. Co można dodać do sushi, by było idealne na śniadanie? Owoce! Truskawki, mango czy kiwi to tylko niektóre z propozycji. Takie sushi to prawdziwa bomba witaminowa!

4. Warzywa

Nie tylko ryby mają swoje miejsce w sushi. W naszej ofercie znajdziesz wiele wariantów wege, gdzie główną rolę odgrywają świeże warzywa. Papryka, ogórek, sałata czy marchewka to tylko niektóre z nich.

5. Tofu

Dla wegetarian i wegan tofu to doskonała alternatywa dla ryby. Może być marynowane, smażone czy surowe – w każdej formie świetnie komponuje się z innymi składnikami sushi.

Sushi, choć wywodzi się z tradycyjnej kuchni japońskiej, zyskało na popularności na całym świecie, co doprowadziło do powstania licznych wariantów tej potrawy. Dzięki temu każdy, niezależnie od swoich preferencji smakowych, może znaleźć coś dla siebie. Dostępne są rozmaite warianty, z różnorodnymi dodatkami.

Ta strona wykorzystuje pliki cookie

Klikając „Akceptuje cookies”, zgadzasz się na przechowywanie plików cookie na swoim urządzeniu w celu usprawnienia nawigacji w witrynie, analizy korzystania z witryny i pomocy w naszych działaniach marketingowych.