BLOG

Jakie są rodzaje sushi?

Sushi to zachwycające swoim smakiem, aromatem i wyglądem tradycyjne japońskie danie, które z roku na rok staje się coraz bardziej popularne w naszym kraju. Trudno się temu dziwić, gdyż jest to potrawa wyjątkowo lekkostrawna i zdrowa. Najwyższej jakości składniki, z których przyrządzane są rolki sushi, dostarczają organizmowi niezbędnych do jego prawidłowego funkcjonowania witamin oraz mikroelementów. Udowodniono, że regularne spożywanie tej potrawy wzmacnia odporność, korzystnie wpływa na układ krążenia, serce, tarczycę, układ nerwowy, a także poprawia kondycję skóry, kości oraz wzrok.

Jednak sushi to wiele rodzajów kompozycji, które różnią się od siebie składnikami, formą podania i smakiem. Biorąc do ręki menu restauracji specjalizujących się w przyrządzaniu tej potrawy, można się łatwo pogubić. Są w nim bowiem zapisane niewiele mówiące przeciętnemu mieszkańcowi naszego kraju nazwy. Jeżeli chcesz się dowiedzieć, co się pod nimi kryje – zapraszamy do lektury naszego dzisiejszego wpisu!

Podstawowe rodzaje sushi:

1. Hosomaki
Maki to podstawowy i najbardziej rozpoznawalny rodzaj sushi. Farsz zawinięty jest w ryż doprawiony octem ryżowym, a następnie owijany algami morskimi, czyli nori. Hosomaki to stosunkowo cienkie rolki, ponieważ w ryż owijany jest najczęściej tylko jeden składnik (np. kawałek łososia albo tuńczyka). Jedna rolka hosomaków jest krojona na sześć mniejszych kawałków.

2. Kappa maki
To nazwa zarezerwowana dla popularnych hosomaków przygotowywanych z ogórkiem.

3. Futomaki
Futomaki różnią się od hosomaków tylko większą liczbą składników farszu, na który składa się zawsze kilka produktów spożywczych. Tradycyjne futomaki mają przynajmniej 4 składniki.  Ze względu na większą ilość wypełnienia zwiększa się również ich grubość – ich średnica wynosi przeciętnie około 4-6 cm.

4. California Roll
Znane również pod nazwą Uramaki to odwrócone maki. Przygotowuje się je podobnie do popularnych maków, z tą jednak różnicą, że liście alg morskich nori są zawinięte w środku rulonu, a ryż znajduje się na zewnątrz. Wewnątrz może być umieszczony kawałek mięsa kraba, paluszek krabowy, ogórek, awokado albo sałatka krabowa. Ryż od zewnątrz posypany jest prażonym sezamem albo kawiorem, co dodatkowo wzbogaca smak potrawy.

5. Nigiri
To wersja sushi pozbawiona alg morskich. Nigiri to kuleczka albo wałeczek uformowany ręcznie z ryżu, na który nałożony jest kawałek ryby, ośmiornicy, kalmara, krewetka, albo inny dodatek.

6. Gunkan-sushi
Składa się ze spłaszczonej kuleczki ryżu, która jest owinięta paseczkiem nori. Na górze przygotowanego w ten sposób kawałka układa się odpowiedni dodatek – może być to np. kawior albo tatar z ryby.

7. Date maki 
To oryginalne rolki, które zawija się w słodkie omlety japońskie Tamagoyaki.

8. Tempura maki 
To rolki maki, które są dodatkowo otoczone charakterystycznym dla kuchni japońskiej ciastem – tempurą. Jest ono bardzo delikatne. Obtoczoną w nim rolkę smaży się na gorącym oleju, dzięki czemu na zewnątrz staje się chrupiąca.

9. Kaburamaki
To klasyczne California Roll, które są dodatkowo od zewnątrz obłożone kawałkami ryby lub warzywami.

Ta strona wykorzystuje pliki cookie

Klikając „Akceptuje cookies”, zgadzasz się na przechowywanie plików cookie na swoim urządzeniu w celu usprawnienia nawigacji w witrynie, analizy korzystania z witryny i pomocy w naszych działaniach marketingowych.