BLOG

Gunkan maki – czym charakteryzuje się ten rodzaj sushi?

gunkan maki

Sushi jest potrawą o wielu obliczach. Od wieków sushi było obecne w kuchni azjatyckiej, a w XX wieku zyskało na popularności w krajach zachodnich. Może być podane w różny sposób i z wieloma składnikami. Wśród najpopularniejszych rolek są maki, temaki czy nigiri. W zestawach sushi są również gunkan maki. Co to takiego i w jaki sposób można zrobić je samodzielnie?

Czym wyróżnia się sushi gunkan maki?

To, że przed sobą mamy gunkan sushi będziemy w stanie rozpoznać od razu, bo kawałki będą miały charakterystyczny kształt wyróżniający się na tle pozostałych. Nazwa nawiązuje do języka japońskiego i wojennego okrętu. Już samo to powinno nas naprowadzić, bo gunkan ma kształt statku. Wewnątrz znajduje się uformowany w kształt owalu ryż. Zewnętrzną warstwę stanowią glony nori. Dzięki temu wnętrze zachowuje swoją strukturę i można wykorzystać różne dodatki, które układa się na ryżu. Najczęściej są to owoce morza, krewetki, a w wersji wegetariańskiej na przykład awokado. Jednak szykując gunkan maki, można wyjść poza popularne składniki i tworzyć unikatowe połączenia.

Kiedy pójdziemy do restauracji, gunkan maki będą stanowiły część zestawu sushi lub będą serwowane jako niezależne danie. Zawsze jednak podaje się je w elegancki sposób i układa na dekoracyjnym talerzu.

gunkan sushi

Prosty przepis na gunkan maki

Gunkan sushi prezentuje się fenomenalnie, a przygotowane w odpowiedni sposób, jest bardzo smaczne. Jak można je przygotować w domu?

Podstawą każdego sushi jest ryż i nie inaczej jest tutaj. Musimy wybrać ryż dobrej jakości, z którego będzie można formować kawałki. Przed gotowaniem ryżu płuczemy go tak długo, aż woda będzie przeźroczysta, dzięki czemu po ugotowaniu ryż nie będzie za bardzo kleisty. Do ryżu dodajemy wodę. Najczęściej jest to proporcja 1:1 lub 1:1,2. Kiedy woda z ryżem się zagotuje, zmniejszamy palnik do minimum i pod przykryciem gotujemy 15 minut. Po tym czasie garnek zdejmujemy z płyty, ale przez kolejny kwadrans zostawiamy przykrywkę. W tym czasie podgrzewamy ocet ryżowy, sól i cukier aż się rozpuszczą. Na koniec mieszamy z ryżem. Gunkan ma już swoją podstawę, możemy przejść dalej.

Formujemy podłużne kawałki ryżu i lekko je spłaszczamy. Średnica kulki powinna wynosić mniej więcej 2 cm. Żeby ryż nie przyklejał się do rąk, możemy je zwilżyć wodą z octem ryżowym. Paski nori kroimy na mające 3,5 cm paski i owijamy nimi każdy kawałek ryżu.

Na ryżu układamy wybrane dodatki – kawior, pokrojone awokado, kukurydza, tuńczyk tatar z łososia. Gunkan maki przekładamy na elegancki talerz, posypujemy kiełkami i danie gotowe.

Smaczne i zdrowe!

Jak widać, gunkan to przykład sushi, które bez problemu zrobimy samodzielnie w domu. Jest smaczne, przepełnione morskim aromatem, pięknie prezentuje się podczas podania, a przy tym zawiera mnóstwo wartości odżywczych. Już samo nori stanowi doskonałe źródło białka, błonnika, witamin A, C, E, K i witamin z grupy B. Nie brakuje też minerałów jak na przykład jod, żelazo, magnez, potas i fosfor.

Ta strona wykorzystuje pliki cookie

Klikając „Akceptuje cookies”, zgadzasz się na przechowywanie plików cookie na swoim urządzeniu w celu usprawnienia nawigacji w witrynie, analizy korzystania z witryny i pomocy w naszych działaniach marketingowych.