BLOG

Futomaki – czym jest ten rodzaj sushi?

futomaki

Od lat sushi jest jedną z najbardziej popularnych potraw na świecie. Ma wielowiekową historię, mimo to nieraz możemy spotkać się z jej nietuzinkowymi odsłonami. Nadal jednak największym powodzeniem cieszą się tradycyjne wydania. Jednym z nich są futomaki. Co to takiego i z czego najczęściej składają się rolki?

Futomaki – co to jest?

To, że na talerzu przed nami wśród kawałków sushi futomaki, najpewniej zauważymy od razu. W porównaniu z innymi typami sushi są to większe rolki. Nie jest to jedyna cecha wyróżniająca, bo mają też charakterystyczny wygląd. Na zewnątrz futomaki owinięte są płatami nori, natomiast wewnątrz jest ryż i różne składniki. Poza tak podstawowym wydaniem możemy przygotować lub kupić futomaki w tempurze, czyli w aromatycznej i chrupiącej panierce. Kawałki sushi obtacza się w specjalnym cieście i smaży na głębokim oleju. Innym rodzajem futomaków, z jakim możemy się spotkać, są futomaki z krewetką w tempurze w środku. W takim wydaniu na zewnątrz nadal mamy płaty nori, natomiast wnętrze jest przyjemnie chrupkie. Ich profesjonalna nazwa to futomaki Ebi Ten. Tak samo dostępne są futomaki z tilapią w tempurze lub inną rybą. Jeśli będzie to tuńczyk, to będą to futomaki Maguro.

futomaki
futomaki

Futomaki a hosomaki – jaka jest różnica?

Czasem futomaki myli się z hosomakami. Sprawdźmy więc, jak możemy je rozróżnić. Jak już wspomnieliśmy, futomaki są grubsze i zawierają kilka składników. Przykładowo futomaki mają wewnątrz serek typu Philadelphia, pieczonego łososia, warzywa. Czasem futomaki uzupełnia się o omlet tamago. Z kolei hosomaki co prawda także mają wewnątrz na przykład tykwę, łososia, czy marynowaną rzodkiew, ale będzie to tylko jeden z tych składników. Są przy tym małe i o cylindrycznym kształcie.

Jeszcze innym rodzajem sushi są uramaki. Zarówno futomaki, jak i uramaki są dużymi rolkami i zawierają więcej składników. To, co je odróżnia, to umiejscowienie płatów nori. W futomakach są one zewnętrzną warstwą, natomiast uramaki mają na zewnątrz ryż, pod nim znajdują się wodorosty, które owijają obecne w środku składniki.

Futomaki – przepis

Futomaki wyglądają świetnie i równie wyśmienicie smakują, a przy tym dają duże możliwości, co do składników. Podstawą jest dobrze przygotowany ryż. Sięgamy tylko po odmiany dedykowane sushi. Przed gotowaniem płuczemy go tak długo, aż woda będzie przezroczysta, następnie gotujemy około 10 minut. Istotne są proporcje: szklanka wody na szklankę ryżu. Później mieszamy ryż z zaprawą z octu ryżowego, soli i cukru. Ryż nakładamy na błyszczącą stronę nori, zostawiając centymetr pusty, który później ułatwi tworzenie rolki. Na ryż nakładamy serek i ulubione dodatki. Futomaki mogą zawierać łososia, surimi, paprykę, awokado, tykwę, ogórka i na co akurat mamy ochotę. Na koniec zwijamy rolkę na macie bambusowej, dociskamy, kroimy ostrym nożem i gotowe!

Przygotowanie futomaków nie jest trudne, ale z pewnością czasochłonne. Już samo płukanie ryżu, czasem dziesięciokrotne, jest żmudnym zajęciem. Kiedy jednak przyjdzie nam ochota na sushi, równie dobrze możemy postawić na gotowe zestawy sushi z Biedronki i innych marketów. Są równie smaczne i unikniemy całego procesu przygotowywania.

Ta strona wykorzystuje pliki cookie

Klikając „Akceptuje cookies”, zgadzasz się na przechowywanie plików cookie na swoim urządzeniu w celu usprawnienia nawigacji w witrynie, analizy korzystania z witryny i pomocy w naszych działaniach marketingowych.