BLOG

Składniki do sushi – jakie warto dać do środka rolki?

sushi z różnymi składnikami

Wywodzące się z Japonii sushi przez wieki ewoluowało i podbijało kubki smakowe mieszkańców różnych zakątków świata. W zależności od tego, z jakich składników składa się sushi, będzie smakować zupełnie inaczej. Z tego względu bardzo ważne jest to, co jest ze sobą łączone, aby każda rolka zachwycała harmonią i różnorodnością aromatów zarazem. Po jakie składniki warto sięgnąć w pierwszej kolejności?

Podstawowe składniki – bez nich sushi nie będzie

Zanim przejdziemy do tego, jakie składniki do sushi pasują, wymieńmy te, bez których nie może obyć się ta potrawa. Podstawą każdej rolki jest specjalnie przygotowany ryż. Stosuje się jedynie odmianę do sushi, którą przed gotowaniem się płucze, a po gotowaniu miesza z zaprawą sporządzoną na bazie octu ryżowego, soli i cukru. Tak samo obowiązkowa jest obecność nori, czyli płatów suszonych wodorostów, w które owinięte są rolki. Wyjątek stanowi nigiri, czyli rodzaj sushi, w którym jest jedynie kawałek ryżu i jeden ułożony na nim składnik.

Oprócz tego są jeszcze dodatki takie jak marynowany imbir, sos sojowy i wasabi, które również mają ogromny wpływ na walory smakowe sushi.

Najlepsze składniki – co do sushi do środka

Wiedząc już, jakie w sushi składniki być muszą, możemy przejść dalej i zastanowić się, co dać do środka rolek. Po co sięga się najczęściej?

  1. Ryby i owoce morza. To właśnie chęć przedłużenia trwałości ryby zaowocowała przed wiekami powstaniem sushi. Ryby i owoce morza mogą być surowe, wędzone, gotowane, grillowane lub w tempurze. Wybór jest więc spory. Gatunki, jakie spotyka się najpowszechniej to tuńczyk, łosoś, ryba maślana, krewetka, paluszki krabowe, ale nie brakuje też innych wariantów.
  2. Warzywa i owoce. Odpowiadają nie tylko za różnorodność tekstury, ale dobrze komponują się w zestawieniu z rybami. Śmiało możemy sięgnąć po awokado, paprykę, sałatę, marchewkę, ogórka. Aby dodać japońskiego wyrazu, składniki do sushi mogą obejmować marynowaną rzodkiew, pędy bambusa i tykwę.
  3. Inne składniki. Aby nasze sushi nie było suche, zanim na ryż ułożymy składniki, delikatnie posmarujmy go serkiem typu Philadelphia. Ciekawą propozycją jest też japoński omlet tamago. Przy uramakach, gdzie na zewnątrz znajduje się ryż, dodatkowo obsypuje się go sezamem.

Zaczynamy od podstawowych zestawów smaków

Składniki do sushi są na tyle różnorodne, że każdy wśród nich znajdzie coś dla siebie. Warto jednak zacząć od klasycznych połączeń. Dzięki temu stopniowo będziemy odkrywać japońską kuchnię. Później, kiedy już będziemy przyrządzać sushi w domu lub przeglądać restauracyjne menu, możemy poszukiwać oryginalnych kompozycji. Jeśli do tej pory podziwialiśmy sushi z daleka, ale nie mieliśmy okazji spróbować, możemy wziąć pod uwagę sushi z Biedronki bądź innego marketu. Zestawy najczęściej składają się z kawałków zawierających różne składniki, więc jednorazowo będziemy mogli skosztować więcej smaków. Do tego wielkość zestawów jest dopasowana do jednej lub dwóch osób i są w atrakcyjnej cenie.

Ta strona wykorzystuje pliki cookie

Klikając „Akceptuje cookies”, zgadzasz się na przechowywanie plików cookie na swoim urządzeniu w celu usprawnienia nawigacji w witrynie, analizy korzystania z witryny i pomocy w naszych działaniach marketingowych.