BLOG

Jakie wartości odżywcze ma sushi?

Sushi to tradycyjna japońska potrawa, która zdecydowanie różni się smakiem od dań kuchni polskiej. Charakteryzuje się wyrazistymi smakami i aromatami, a z roku na rok przybywa miłośników tego oryginalnego dania. Sięgają po nie ludzie, którzy poszukują nowych doznań kulinarnych, a gdy raz go skosztują – wchodzi ono na stałe do ich menu! Sushi zachwyca nie tylko niezwykłością smaków, ale także samą formą podania. Zawinięte w specjalnie przyrządzony ryż składniki, pocięte na małe ruloniki doskonale prezentują się na talerzu i zachęcają do konsumpcji!

Czy sushi jest zdrowe?

Wiele osób sięgając pierwszy raz po susi, zastanawia się, czy jest ono zdrowe. To tradycyjne japońskie danie składa się z gotowanego ryżu zaprawionego octem ryżowym i różnorodnych dodatków. Najczęściej do przyrządzania sushi używa się surowych owoców morza, kawałków surowych albo poddanych wcześniejszej obróbce termicznej ryb, wodorostów nori, sezonowych warzyw, grzybów, tofu, ziaren sezamu oraz omletu japońskiego, jednak kompozycja sushi jest dowolna i zależy przede wszystkim od wyobraźni przygotowującego je sushi mastera. Podawane jest w towarzystwie sosu sojowego, kawałków marynowanego imbiru oraz z dodatkiem wyjątkowo ostrego chrzanu o smaku wasabi.

Sushi jest znane i cenione na całym świecie ze względu na swoje walory smakowe, wizualne oraz właściwości odżywcze. To wykwintne danie jest lekkostrawne, a więc może być spożywane nawet przez osoby będące na diecie. Wartości odżywcze sushi są uzależnione od składników, jakie zostaną wykorzystane do jego przygotowania.

Dlaczego warto jeść sushi?

Sushi to doskonałe jedzenie dla wszystkich, którzy żyją w szybkim tempie, ale troszczą się o swoje zdrowie. Ryby i owoce morza, które są podstawą sushi to wspaniałe źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, selenu, witaminy D, witamin z grupy B, białka oraz fosforu. Ryż, którym otulone są rolki sushi to bardzo dobre źródło węglowodanów złożonych, wielu witamin (np. C, E i B), minerałów (np. magnezu, fosforu, wapnia, cynku, manganu, kobaltu czy fluoru) oraz białka. Najczęściej ryż owinięty jest jeszcze w wodorosty nori, które są prawdziwą skarbnicą różnych mikroelementów. Dostarczają one organizmowi wielu witamin (między innymi witaminy z grupy B, witaminę C i A), minerałów, białka, węglowodanów i jodu usprawniającego pracę tarczycy. Kolejnym składnikiem są najczęściej warzywa, które są bogate w witaminy, minerały oraz błonnik.

Japończycy słyną z długowieczności, a przeprowadzane w tym kraju badania dowodzą, że jednym ze składników, który odpowiada za ich długie i zdrowe życie jest właśnie bogata w różnorodne składniki odżywcze i lekkostrawna dieta. Warto więc włączyć sushi do swojego menu i cieszyć się korzyściami wynikającymi z jego regularnego spożywania. Jedzenie tej potrawy wzmacnia odporność, a także reguluje pracę układu sercowo-naczyniowego i nerwowego. Wykazano, że regularne spożywanie sushi pozytywnie wpływa na wzrok, pracę tarczycy, a także poprawia kondycję skóry i kości.

Ze względu na swoją lekkostrawność ta japońska potrawa jest doskonałą propozycją dla wszystkich osób, które chcą zrzucić zbędne kilogramy. Składniki sushi są niskokaloryczne, ale jednocześnie mają wysoką zawartość niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu składników odżywczych. Kaloryczność poszczególnych rodzajów sushi mogą ewentualnie zwiększać tłuste dodatki takie jak: sery, awokado czy różne owoce.

 

Ta strona wykorzystuje pliki cookie

Klikając „Akceptuje cookies”, zgadzasz się na przechowywanie plików cookie na swoim urządzeniu w celu usprawnienia nawigacji w witrynie, analizy korzystania z witryny i pomocy w naszych działaniach marketingowych.