Kiedy będziemy przeglądać zestawy sushi w restauracji lub w sklepie, będzie informacja o tym, z jakiego rodzaju rolek się składają. Na liście najpewniej pojawią się m.in. hosomaki. Co to za rodzaj sushi? Jak wygląda i czego spodziewać się po wnętrzu rolki?
Z czego składają się hosomaki?
Hosomaki są dostępne w każdej restauracji serwującej sushi, tak samo zawierają je zestawy sushi z Carrefoura i innych marketów. O hosomakach mówi się czasem się cienkie rolki, co nie jest bezpodstawne. Są to małe kawałki sushi o nieco cylindrycznym kształcie. Składają się najczęściej z trzech elementów. Jak w każdym rodzaju sushi podstawą jest odpowiednio przygotowany ryż w zaprawie octowej. Zewnętrzną warstwę stanowią wodorosty nori, a w środku jest jeden składnik nadający smaku i wyrazu. Hosomaki mogą być z surimi, łososiem, tykwą, awokado lub jest w nich jeszcze coś innego.
Futomaki a hosomaki
Pod pewnymi względami hosomaki mają wiele wspólnego z futomakami. Jest jednak coś, co je różni. Jak więc rozpoznać, z którym rodzajem sushi mamy do czynienia? Oba typy mają na zewnątrz wodorosty nori, w środku ugotowany ryż i dodatkowe składniki. Tym, co je różni, jest po pierwsze wielkość kawałków. Wspomnieliśmy, że hosomaki są małe. Z kolei futomaki są większe i w środku jest więcej składników. Przykładowo w hosomakach jest tylko łosoś w tempurze, tylko rzepa albo paluszek krabowy. W futomakach także te składniki się pojawiają, ale oprócz nich jest jeszcze kilka innych. Przykładowo obok tuńczyka jest ogórek, awokado czy papryka.
Hosomaki Kanpyo, Kappa, Takuan – co to znaczy?
Wiemy już, czym są hosomaki, ale warto się zastanowić nad nazewnictwem składników. Nie zawsze będzie w menu wprost powiedziane, że mamy do czynienia z hosomakami z krewetką albo tuńczykiem. Zamiast tego mogą pojawić się inne tajemniczo brzmiące określenia. Oto kilka najważniejszych z nich:
– hosomaki Kappa to inaczej hosomaki z ogórkiem,
– hosomaki Kanpyo to sushi z marynowaną tykwą,
– hosomaki Tamago to sushi, w jakim znajdziemy omlet tamagoyaki,
– hosomaki Takuan zawierają z kolei oshinko. Co to takiego? Nic innego jak mająca żółty kolor marynowana rzodkiew,
– hosomaki Maguro określa się hosomaki zawierające tuńczyka,
– hosomaki Ebi to natomiast kawałki z krewetką.
Jak widać, tajemniczo brzmiące nazwy nie mają w sobie nic niezwykłego i jeśli sięgamy czasem po sushi, to z pewnością się z nimi spotkaliśmy. Poza tak popularnymi wersjami sushi nieraz w restauracjach pojawiają się pewne wariacje. Są to przykładowo hosomaki z mango, które są nieco bardziej deserowe niż tradycyjne sushi.
Podsumowanie
Hosomaki są jednym z najprostszych i zarazem najstarszych rodzajów sushi. Nie zapewnią takiej eksplozji smaków jak futomaki, w których zawartość jest bogatsza. Pozwalają jednak skupić się na pojedynczym składniku. Hosomaki są dobrą propozycją dla osób, które rozpoczynają swoją przygodę z sushi i jeszcze nie do końca wiedzą, jakie preferują smaki i jakie połączenia będą pasować im najbardziej. W ten sposób będą tę potrawę odkrywać stopniowo.