Sushi to jedna z najpopularniejszych japońskich potraw, chętnie jedzona także w krajach europejskich. Wraz z rosnącą popularnością sushi coraz więcej osób próbuje przygotowywać je samodzielnie. Jak zrobić sushi w domu, żeby uzyskać pożądany efekt i móc cieszyć się doskonałym smakiem? Podpowiadamy!
Domowe sushi – czego będziesz potrzebować?
Do zrobienia sushi będziesz potrzebować nie tylko odpowiednich składników, ale też maty bambusowej, która pozwoli Ci na tworzenie rolek, które następnie należy pokroić na kawałki. Przyda się również bardzo ostry nóż, który umożliwi Ci filetowanie ryb oraz łatwe przecinanie gotowych rolek na kawałki odpowiedniej wielkości.
Jeżeli zaś chodzi o składniki, które trzeba kupić, chcąc zrobić domowe sushi, będą to:
- ryż do sushi – (specjalna odmiana, o krótkich, kleistych ziarenkach),
- ocet ryżowy,
- wodorosty nori, czyli prasowane algi – osobom początkującym polecamy wybrać cieńsze nori (green lub silver), które łatwiej zawinąć. Osoby mające już pewną wprawę mogą sięgnąć po grubsze arkusze, czyli po tzw. nori diamond lub gold,
- składniki do wnętrza rolek – wybrane rodzaje ryb, warzywa i inne – wedle uznania,
- dodatki do serwowania sushi – sos sojowy, wasabi, marynowany imbir.
Zanim zaczniesz się zastanawiać, jak zacząć robić sushi, upewnij się, że masz wszystkie niezbędne składniki. Kluczowa do uzyskania odpowiedniego efektu jest właściwa odmiana ryżu. Nie zastępuj jej innym ryżem, ponieważ nie będziesz w stanie uzyskać odpowiedniej konsystencji i smaku.
Jak zrobić sushi w domu – prosty przepis
Proces przygotowywania domowego sushi jest dość pracochłonny, ale jednocześnie stosunkowo prosty. Oto, co należy zrobić, aby przygotować domowe sushi!
1. Gotowanie ryżu
Gotowanie ryżu do sushi należy zacząć od porządnego wypłukania go ze skrobi. Najlepiej zrobić to poprzez zalanie ryżu zimną wodą i wymieszanie całości. Kiedy woda zmętnieje, należy ją wylać, a następnie powtarzać proces, do momentu, w którym woda będzie całkowicie przezroczysta.
Następnie wypłukany ryż zalewamy zimną wodą i odstawiamy na mniej więcej pół godziny. Po tym czasie odlewamy wodę i ponownie zalewamy ryż, w proporcjach jedna część ryżu do jednej części wody. Teraz stawiamy ryż na kuchence i zaczynamy gotować. Kiedy woda zacznie wrzeć, przykrywamy ryż i ustawiamy minimalną moc kuchenki. Całość powinna gotować się około 15 minut. Po tym czasie zdejmujemy garnek z kuchenki i odstawiamy go na kolejne 20 minut, nie zdejmując przykrywki. W międzyczasie połącz ze sobą ocet ryżowy, odrobinę soli i cukru. Gotową miksturę wlej do gorącego ryżu i wymieszaj.
2. Przygotowanie rolek
Na macie połóż arkusz nori, błyszczącą stroną do dołu. Następnie ułóż na nim warstwę ryżu, zostawiając mniej więcej 1,5 cm wolnej przestrzeni przy krótszych końcach arkusza. Na środku wyłożonego ryżu układamy wybrane dodatki – rybę i/lub warzywa pokrojone w cienkie słupki. Opcjonalnie, przed ułożeniem dodatków, można posmarować ryż np. serkiem Philadelphia. Rolki zawiń, wykorzystując do tego matę. Wolne brzegi nori powinny się ze sobą skleić, tworząc rolkę. Na koniec całość należy pokroić na kawałki o grubości mniej więcej 2 cm. I gotowe!
Już wiesz, jak przygotować sushi samodzielnie. Pamiętaj przy tym, że niekoniecznie już za pierwszym razem stworzysz wymarzone danie. Przygotowanie idealnego sushi wymaga nieco doświadczenia.