Sushi jest charakterystyczną potrawą, która komponuje się dobrze z wieloma dodatkami. Tamari to tradycyjny sos japoński, który podobnie jak klasyczny sos sojowy doda sushi głębi i wyrazistości.
Sos tamari a sos sojowy
Tamari ma wiele wspólnego z sosem sojowym. Podobnie jak on powstaje w procesie fermentacji soi. W jego składzie jest tylko woda, soja i sól, w zwykłym sosie sojowym oprócz tego jest pszenica. Jest to najważniejsza różnica, bo eliminacja pszenicy oznacza, że tamari jest sosem bezglutenowym, więc mogą po niego sięgać nawet osoby mające alergię na gluten. Pod względem wizualnym sos tamari jest ciemniejszy niż sojowy, a jego smak jest wyrazistszy.
Jak stosować sos tamari?
Ponieważ tamari jest sosem sojowym, możemy go używać podobny sposób. Przede wszystkim sos tamari zastosujemy do potraw japońskich, jak wspomniane sushi. Nie da się poczuć pełni smaku sushi, jeśli nie będziemy jego kawałków uzupełniać dodatkiem wasabi i sosu sojowego. Niezależnie od tego, czy zamawiamy sushi w restauracji, przygotowujemy je samodzielnie, czy kupimy sushi z Biedronki lub innego marketu, sos tamari będzie smakować wyśmienicie.
Oprócz sushi sos tamari możemy wykorzystać dla podkreślenia smaku różnego rodzaju mięs. Pasuje do kurczaka, wołowiny i wieprzowiny. Dobrze będzie komponować się też z daniami rybnymi.
O sosie tamari warto pomyśleć podczas przyrządzania dań warzywnych. Pasuje do papryki, bakłażana, cebuli i grzybów. W sezonie grillowym sos tamari warto wykorzystać jako bazę do marynaty, a następnie delikatnie posmarować warzywa. Może być jednym ze składników dressingów do sałatek i surówek.
Bezglutenowy sos tamari ma smak umami, więc jest idealny do bulionów, rosołów i w zasadzie każdej zupy, w tym wegetariańskiej.
Największe zalety sosu tamari
W pierwszej kolejności warto zwrócić uwagę, że sos tamari jest bezglutenowy. Może po niego sięgać znacznie więcej osób. O ile w przypadku sosu sojowego ostrożność muszą zachować osoby z nietolerancją glutenu, o tyle w tutaj problemu nie ma. Sos tamari jest również znakomitą propozycją dla tych, dla których ważne jest zdrowe odżywianie i dbają o linię. Dzięki jego wykorzystaniu podczas gotowania możliwe jest smażenie beztłuszczowe.
Inną niewątpliwą zaletą jest jego uniwersalność. Sos tamari wykorzystamy w kuchni podczas przygotowania mnóstwa potraw na ciepło i na zimno. Zapewnia moc aromatów i nawet niewielka jego ilość potrafi całkowicie odmienić smak.
Gdzie kupić sos tamari?
Nadal więcej osób decyduje się na klasyczny sos sojowy, ale i tamari jest coraz łatwiej dostępny. Znajdziemy go w sklepach ze zdrową lub azjatycką żywnością. Jest w sprzedaży w wielu marketach i przez internet. Jego cena nie jest wygórowana, bo buteleczki znajdziemy w kwocie kilkunastu złotych.
Podsumowanie
Sos tamari jest jednym z produktów spożywczych, jakie bez zwątpienia warto mieć w swojej kuchni. Będzie odpowiednim dodatkiem do sushi i do wielu innych dań, a przy tym mogą po niego sięgać osoby, które musiały zrezygnować z klasycznego sosu sojowego.