BLOG

Sushi z tuńczykiem – prosty przepis

sushi z tuńczykiem

Sushi jest dostępne w wielu wariantach. Kiedy idziemy do restauracji, możemy rozsmakować się w rolkach z różnymi składnikami. Wszystkie one muszą się dobrze ze sobą komponować, a ich dobór to prawdziwa sztuka. Polacy chętnie sięgają po sushi z tuńczykiem. Jak je przygotować samodzielnie w domu? Czy każdorazowo musimy sięgnąć po świeżą rybę, czy sushi z tuńczykiem z puszki też będzie smaczne? Sprawdźmy!

ABC domowego sushi

Zanim przejdziemy do samego sushi z tuńczykiem, musimy wiedzieć, że są pewne ogólne zasady podczas przyrządzania tej potrawy, których zawsze trzeba przestrzegać. Podstawą każdego kawałka jest ryż. Przed zakupem sprawdźmy, czy jest to ryż do sushi. Najłatwiej znajdziemy go w sklepach i działach z azjatycką żywnością. Przed jego gotowaniem należy ziarna co najmniej kilkukrotnie przepłukać. To pozwoli usunąć skrobię i ryż będzie się lepiej sklejać. Ryż płuczemy tak długo, aż woda z mlecznej zrobi się przezroczysta. Następnie gotujemy ziarna w ryżowarze lub w garnku. Jednak w drugim przypadku musimy pilnować, aby ryż się nie przypalił.

Tak samo ważne jest przygotowanie zaprawy, która z jednej strony będzie sklejać ziarna, z drugiej nada ryżowi unikalnego słodkiego smaku. Zaprawę przygotujemy szybko. Wystarczy, że podgrzejemy 2 łyżki octu ryżowego, łyżeczkę cukru i pół łyżeczki soli, a następnie dodamy do ugotowanego ryżu. Są to proporcje na mniej więcej 200 g ryżu.

tuńczyk do sushi

Sushi z tuńczykiem – przepis

Wedle tradycyjnych receptur do sushi wykorzystuje się ryby surowe, dlatego od takiego przepisu zaczniemy.

Sushi z filetem z tuńczyka

Poza ryżem potrzebujemy około 200 g filetu z tuńczykiem, wodorosty nori, 1 awokado i 1 ogórka. Możemy też dodać serek twarożkowy, kiełki lub smażony sezam.

Płaty wodorostów nori układamy błyszczącą stroną do dołu. Na stronie matowej nakładamy warstwę ryżu, zostawiając przy tym 1 cm pustego miejsca. Na ryżu układamy pokrojonego w cieniutkie plastry tuńczyka, awokado i ogórek. Ciasto zwijamy rolkę przy użyciu maty bambusowej i ostrym nożem kroimy na kawałki mające 2 cm.

Sushi z tuńczykiem z puszki

Tuńczyk do sushi wcale nie musi być surowy. Zdecydowanie łatwiej dostępny, a przy tym tańszy jest tuńczyk w puszce. Jego także można do sushi wykorzystać, jakie składniki do takiej wersji sprawdzą się najlepiej?

Potrzebne będą: puszka tuńczyka w oleju, 1 ogórek, 1 awokado, 1 marchewka, 1 papryka czerwona, 1 papryka żółta. Można dodać także pora i do dekoracji szczypiorku. Poza tym w kuchni warto eksperymentować, więc dobrze zastanowić się nad innymi składnikami.

Postępujemy tak samo jak w poprzednim przypadku, a więc na nori dajemy ryż, zostawiając wolny kawałek, aby wodorosty się skleiły i nakładamy cieniutko pokrojone dodatki. Na końcu zwijamy i kroimy rolkę.

Podsumowanie

Sushi z tuńczykiem jest smaczne i smakuje właściwie wszystkim wielbicielom tej potrawy. Jeżeli znamy podstawy i wiemy, co jest ważne podczas przygotowywania sushi, to bez problemu zrobimy rolkę z tuńczykiem. Sprawdzi się zarówno świeży filet, jak i tuńczyk z puszki.

Ta strona wykorzystuje pliki cookie

Klikając „Akceptuje cookies”, zgadzasz się na przechowywanie plików cookie na swoim urządzeniu w celu usprawnienia nawigacji w witrynie, analizy korzystania z witryny i pomocy w naszych działaniach marketingowych.