BLOG

Sushi wegańskie i wegetariańskie – pomysły, przepisy

sushi wegańskie - hosomaki

Sushi od razu kojarzy się z surową, pieczoną lub grillowaną rybą, a także owocami morza. Ci, którzy przygotowują sushi wegetariańskie, a nawet wegańskie, wiedzą doskonale, że w takiej wersji smakuje ono równie fantastycznie. Jeśli nie jesteś jeszcze przekonany albo zwyczajnie nie wiesz, jak się do tego zabrać, sprawdź nasze pomysły na wegańskie i wegetariańskie sushi.

Sushi wegetariańskie – jak przygotować, przepisy

Zacznijmy od podstaw. Jak zrobić wegetariańskie sushi? Potrzebujemy przede wszystkim odpowiednio ugotowanego ryżu, octu i płatów nori. Ryż opłucz dokładnie pod wodą do momentu, aż będzie czysta. Następnie ugotuj go na małym ogniu i pod przykryciem, w proporcjach 1 szklanka ryżu na 1,25 szklanki wody. Po 10 minutach ryż należy zdjąć z ognia i trzymać pod przykryciem jeszcze 10 minut. Dopiero potem możesz doprawić go solą i octem, a następnie rozłożyć równą warstwę na płacie nori.

Z czym zrobić wegetariańskie sushi? Najpierw rozsmaruj na ryżu kremowy, śmietankowy serek. A czym zastąpić rybę albo owoce morza? W roli zamiennika doskonale sprawdzi się tofu – naturalne lub marynowane. Zamiennik ryby nie jest jednak wymagany, jeśli przygotowujemy wegetariańskie sushi. Przepisy na to danie zawierają często same warzywa: marynowaną marchewkę, białą rzodkiew czy kalarepę, surową paprykę czy ogórka. Świetnie sprawdzi się także ugotowany burak czy poszatkowana, czerwona kapusta. Częstym dodatkiem do wegetariańskiego sushi jest tykwa oraz mango. Jeśli chodzi o kalorie, sushi wegetariańskie będzie ich dostarczało mniej niż to z dodatkiem ryby. Samo sushi i tak jest dietetycznym daniem, więc możemy jeść je bez obaw o figurę.

sushi wegetariańskie

Wegańskie sushi – jak zrobić, składniki

Wegańskie sushi przygotowujemy w podobny sposób jak wegetariańskie. Najpierw gotujemy ryż i rozkładamy go na płatach nori. Będziemy również potrzebować warzyw oraz kiełków. Musimy jednak czymś zastąpić śmietankowy serek. Takie sklejające całość smarowidło jest niezbędne, aby składniki się nie rozleciały. Jako produkt odzwierzęcy, zwykły serek nie nadaje się do takiej potrawy, jaką jest wegańskie sushi. Przepisy radzą zastąpić go np. serkiem z nerkowców. Równie dobrze sprawdzi się wegański majonez wymieszany z sosem sriracha.

Wegetariańskie i wegańskie sushi – pomysły na dekorację

Do dekoracji wegańskiego czy wegetariańskiego sushi najlepiej użyć majonezu (w zależności od wersji – wegańskiego lub nie) wymieszanego z innym sosem, np. mango lub chilli. Jeśli lubisz mocniejsze doznania, wybierz ostry sos sriracha. Na patelni upraż orzechy i posyp nimi wegetariańskie lub wegańskie sushi.

Ta strona wykorzystuje pliki cookie

Klikając „Akceptuje cookies”, zgadzasz się na przechowywanie plików cookie na swoim urządzeniu w celu usprawnienia nawigacji w witrynie, analizy korzystania z witryny i pomocy w naszych działaniach marketingowych.