BLOG

Sushi w tempurze – czym jest i jak zrobić?

sushi tempura

Sushi w tempurze jest bardzo smaczną odmianą popularnego dania, składającego się z ryżu i nori z dodatkiem warzyw, ryb lub owoców morza. Jak zrobić tempurę i czym charakteryzuje się to ciasto? Przeczytaj nasz poradnik i zaskocz gości chrupiącą wersją smażonego sushi.

Co to jest tempura?

Często używamy potocznych zwrotów takich jak: sushi smażone lub sushi w cieście. Musimy jednak zacząć od wyjaśnienia, co to jest tempura do sushi? To rodzaj delikatnego ciasta z wody i mąki, który do Japonii przywędrował z… Europy. Stało się tak w XVI wieku za sprawą portugalskich misjonarzy. Co prawda Japończycy nie skorzystali z ich oferty nawrócenia, bardzo chętnie przyswoili jednak niektóre sztuczki kulinarne. Od tego czasu tempura zajmuje zaszczytne miejsce w japońskiej kuchni, a sushi w tempurze jest niezwykle popularne na całym świecie.

Czym jest sushi w tempurze?

Sushi w tempurze można przygotować na kilka sposobów. Przede wszystkim w cieście możemy moczyć, a następnie smażyć jedynie dodatki. W ten sposób otrzymamy np. łososia w tempurze, którego następnie dodamy do sushi. Równie popularne i lubiane jest sushi z krewetkami w tempurze. Innym sposobem na smażone sushi jest zanurzenie w tempurze całej rolki czy jej odkrojonego kawałka. Niekiedy w cieście bywa zanurzony tylko płat nori, dzięki czemu zyskuje niezwykłą chrupkość. Takie danie także będzie podawane jako sushi w tempurze.

sushi w tempurze

Jak zrobić tempurę?

Tempura, jak wspomnieliśmy, składa się zaledwie z dwóch składników: mąki i wody, które mieszamy ze sobą w proporcjach 1:1. Charakterystyczną cechą tempury jest jej lekkość. Nie może być ciężka i gęsta jak ciasto naleśnikowe czy na racuchy. Po usmażeniu w głębokim tłuszczu ma przypominać chmurkę, czy nawet koronkę. Kawałki ryby czy warzyw mogą przez nią prześwitywać. Mimo że sushi smażymy w oleju, nadal pozostaje ono daniem dietetycznym. 100 g sushi z krewetką w tempurze zawiera jedynie 99 kcal.

Jak zrobić sushi w tempurze? Przepis

Niezależnie od rodzaju składników, przepis na sushi w tempurze będzie podobny. Po zanurzeniu kawałka w cieście wkładamy go do oleju o temperaturze 180 stopni Celsjusza, smażymy przez dwie minuty i od razu wykładamy na papierowy ręcznik. A oto przepisy na najpopularniejsze sushi w cieście:

  • Futomak w tempurze – futomaki to rolki sushi z grubszych płatów nori, zawierające co najmniej cztery składniki. Jak przygotować futomaki z łososiem w tempurze? Dokładnie opłucz ryż i ugotuj go w proporcji szklanka ryżu na 1,25 szklanki wody. Następnie dopraw go octem i rozprowadź na płacie nori. Rozsmaruj na nim warstwę serka śmietankowego, ułóż łososia i surowego ogórka. Zwiń w rulon i pokrój. Tak przygotowany kawałek zanurz w tempurze i usmaż. Uwaga: możesz zanurzyć w tempurze całą rolkę albo samego łososia.
  • Sushi z krewetkami w tempurze – smażone sushi z krewetką możesz przygotować na dwa popularne sposoby: futomaki albo hosomaki. Futomaki z krewetką w tempurze przyrządź tak samo jak wyżej opisane futomaki z łososiem. W cieście możesz zanurzyć samą krewetkę albo całą rolkę. Jako dodatek, wybierz mango albo tykwę. Uramaki z krewetką w tempurze przygotowuje się trochę inaczej. Połóż na macie płat nori, a na nim warstwę ryżu. Teraz ostrożnie odwróć płat tak, aby warstwa ryżu znalazła się pod spodem, na macie. Posmaruj płat nori serkiem, a następnie ułóż na nim krewetkę i mango lub ulubione warzywo. Ryż powinien być teraz na wierzchu. Tak przygotowaną rolkę pokrój, zanurzaj kawałki w tempurze i smaż.
  • Sushi z kurczakiem w tempurze

Smażone sushi z kurczakiem z pewnością nie jest tradycyjnym japońskim daniem. Możesz jednak przygotować sushi w tempurze tak, jak Ci się podoba, nawet dodając do niego kurczaka. Postępuj podobnie jak w powyższych przykładach, dodając ulubione składniki.

Ta strona wykorzystuje pliki cookie

Klikając „Akceptuje cookies”, zgadzasz się na przechowywanie plików cookie na swoim urządzeniu w celu usprawnienia nawigacji w witrynie, analizy korzystania z witryny i pomocy w naszych działaniach marketingowych.