BLOG

Sushi na ciepło czy zimno?

sushi na zimno

Sushi kojarzy się przede wszystkim z surowymi rybami i owocami morza. Wiele osób zastanawia się, w jakiej temperaturze serwuje się tę potrawę. Czy sushi je się wyłącznie na zimno? A co z wersją na ciepło, czy ona również jest dopuszczalna? Rozwiewamy wątpliwości!

Czy sushi je się na zimno?

Tak, co do zasady sushi serwuje się na zimno. Jest to tradycyjna forma podania tej klasycznej japońskiej potrawy. Poszczególne składniki sushi można serwować na surowo, niemniej stosuje się także wędzone, rzadziej gotowane ryby. Oczywiście przed przygotowaniem kawałków sushi należy ugotować ryż. Natomiast proces zwijania rolek rozpoczyna się dopiero po wystygnięciu składników. W takiej formie też serwuje się danie. Podsumowując, odpowiedź na pytanie, czy sushi je się na zimno, jest oczywista – tak, ponadto jest to dominujący sposób podawania tej potrawy. Natomiast czy sushi na ciepło to w ogóle dopuszczalna forma przyrządzania i podawania tego dania? Wyjaśniamy tę kwestię w dalszej części tekstu.

Czy sushi można jeść na ciepło?

Tradycja sushi narzuca określone, dosyć sztywne zasady spożywania tej potrawy. Jednak zarówno w Europie, jak i w samej Japonii, już od dawna mało kto trzyma się wytyczonych reguł. Sushi stało się potrawą globalną, a w zderzeniu z różnymi kulturami wielokrotnie uległo modyfikacjom. W efekcie dzisiaj danie to jest przyrządzane na wiele sposobów, a dopóki zadowala kubki smakowe, nie ma sensu zniechęcać do jakiejkolwiek formy serwowania tego dania. Również sushi na ciepło, choć dalekie od tradycyjnej formy potrawy, jest jak najbardziej dopuszczalną i dostępną wersją. Natomiast wybór w zakresie sushi na ciepło czy zimno powinien pozostawać kwestią indywidualnego gustu.

sushi na talerzu

Warto w tym miejscu podkreślić, że nie zaleca się bezpośredniego podgrzewania kawałków sushi w postaci ryżu z dodatkami owiniętego nori. Przeważnie prowadzi to do utraty optymalnej konsystencji składników, a mianowicie ryż staje się kleisty, a nori czasami wręcz się rozpada. Niemniej docenianym przez smakoszy rozwiązaniem jest panierowanie sushi w tempurze, a następnie podgrzewania kawałków na oleju. W tej formie sushi na ciepło to przysmak, który zadowoli zarówno znawców klasycznego dania, jak i osoby, dla których potrawa ta stanowi pewne nowe doświadczenie.

Sushi na ciepło lub na zimno w domu

Obecnie działa bardzo wiele restauracji serwujących sushi. Jednak japońską ucztę z powodzeniem można przygotować również w domu. Jednym ze sposobów na to jest przyrządzanie sushi samodzielnie, co z pewnością stanowi pewną przygodę, jednak jest czasochłonne i nie gwarantuje zadowalających rezultatów. Można jednak także kupić gotowe sushi w sklepie, decydując się na jakościowe i smaczne jedzenie w przystępnej cenie. Zakupioną potrawę możesz zjeść na zimno lub zaserwować jako sushi na ciepło. Do zestawu dołączone są pałeczki, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby sushi jeść palcami.

Pytając, czy sushi je się na zimno, musimy odpowiedzieć twierdząco, ponieważ jest to tradycyjna forma podania. Niemniej sushi na ciepło to również dopuszczalny sposób serwowania tego dania. Ostatecznego wyboru pomiędzy sushi na ciepło i zimno każdy powinien dokonać samodzielnie.

Ta strona wykorzystuje pliki cookie

Klikając „Akceptuje cookies”, zgadzasz się na przechowywanie plików cookie na swoim urządzeniu w celu usprawnienia nawigacji w witrynie, analizy korzystania z witryny i pomocy w naszych działaniach marketingowych.