BLOG

Od jakiego rodzaju sushi zacząć przygodę?

Chociaż większość z nas ma tendencję do poprzestawania na tym, co dobrze znamy, okazuje się, że odkrywanie nowych smaków to przygoda, której naprawdę warto spróbować. Ciekawe, pochodzące z odległych zakątków świata połączenia pobudzają nasze zmysły i rozwijają kubki smakowe. Jeśli chcesz spróbować dań wywodzących się z kuchni azjatyckiej, wybierz sushi. Jednak od czego zacząć? I o czym pamiętać? W naszym artykule podajemy kilka pomocnych wskazówek. 

Sushi – czym właściwie jest?

Sushi to danie z wielowiekową tradycją, pochodzące z Azji południowo-wschodniej. Składa się przede wszystkim z surowego mięsa ryby lub owoców morza (sashimi) oraz ze specjalnie doprawionego i zakwaszonego ryżu (shari). Danie to może zawierać także nori, czyli prasowane morskie wodorosty, ostre wasabi, a także warzywne dodatki.   

Podstawowe rodzaje sushi to: 

  • Nigiri, czyli jeden z najstarszych, ale też najpopularniejszych rodzajów sushi; ryż zostaje odpowiednio przygotowany, a następnie jest formowany w palcach, aż do uzyskania podłużnego, owalnego kształtu.  
  • Maki, czyli rodzaj sushi popularny w Europie i USA; danie przygotowywane jest poprzez zawinięcie ryżu z dodatkami w arkusze z glonów nori.  
  • Uramaki, czyli danie, w którym składniki są zawinięte w arkusz z glonów nori, a następnie obtoczone ryżem.  
  • Inari, które przybiera formę specyficznych kieszonek wykonanych ze smażonego sera tofu aburaage, wypełnionych ryżem z kawałkami kurczaka i grzybami shitake.
  • Chirashi-zushi, czyli miseczka ryżu z różnorodnymi dodatkami, takimi jak ryby, owoce morza i warzywa.  
  • Gunkan maki, czyli niewielkie ruloniki z płatków nori, w których na dole umieszcza się ryż, a resztę dopełniana nadzieniem.  
  • Oshi, czyli dane tworzone w specjalnym drewnianym pudełku, w którym prasuje się następujące po sobie warstwy ryżu i ryb.  
  • Temaki, czyli rodzaj sushi, w którym ryż i pozostałe składniki zawinięte są w podsmażony płat wodorostu nori.  

Warto podkreślić, że sushi należy jeść pałeczkami, ewentualnie palcami. Co ważne, danie to spożywane jest bez krojenia, a poszczególne kawałki są wkładane do ust w całości. Aby cieszyć się z kulinarnej przygody, jaką jest kosztowanie sushi, warto wybierać jedynie świeże dania lub zestawy z marketów od sprawdzonych producentów.

Jak rozpocząć swoją przygodę?

Jednak jaki rodzaj sushi wybrać jeśli dopiero rozpoczynamy swoją przygodę z kuchnią azjatycką? Godne polecenia jest przede wszystkim nigiri, czyli omawiane już przez nas plasterki surowej ryby i ryż, zawinięte w kawałki wodorostów. To najbardziej podstawowa, ale niezwykle smakowita propozycja. Jeśli boimy się nowych wyzwań, warto wybrać rybę, którą znamy i której smak nie stanowi dla nas zaskoczenia, np. tuńczyka.  

Oczywiście może się okazać, że sushi nie stanie się naszym ulubionym daniem od samego początku. Nie warto się jednak poddawać. Poznawanie nowych smaków to proces ciągły, który wymaga odwagi i czasu. Warto jednak przełamywać swoje bariery i korzystać z niezwykłych walorów sushi, które jest ucztą nie tylko dla żołądka, ale także dla oczu – dobrze przygotowane, zachwyca różnorodnością formy i kolorów.

Ta strona wykorzystuje pliki cookie

Klikając „Akceptuje cookies”, zgadzasz się na przechowywanie plików cookie na swoim urządzeniu w celu usprawnienia nawigacji w witrynie, analizy korzystania z witryny i pomocy w naszych działaniach marketingowych.