BLOG

Sashimi, czyli sushi bez ryżu – japońska metoda serwowania surowych ryb

sashimi łosoś

Kuchnia azjatycka cieszy się popularnością na całym świecie. Wśród dań azjatyckich szczególnie lubiane jest sushi. Zdarza się, że zamiennie używa się określenia sashimi. Chociaż są między nimi pewne podobieństwa, to jednak są to dwa różne dania. Sashimi, co to takiego jest i z czego powstaje?

Sashimi — co to takiego?

Podobnie jak sushi sashimi wywodzi się z kuchni japońskiej. Podstawą tej potrawy jest serwowanie w formie cieniutkich plasterków surowych ryb albo owoców morza. Popularne jest zwłaszcza sashimi z łososia. Sashimi podaje się bez ryżu, a żeby smakowało wyśmienicie, ryby muszą być świeże i z dobrego źródła. Sashimi to wykwintne danie, które zachwyca nie tylko świeżością, ale także swoją estetyką i smakiem. Istotne jednak, by sashimi przygotował doświadczony kucharz, który ma wiedzę, wprawę i dysponuje ostrymi nożami.

Czym różni się sashimi od sushi?

Wspomnieliśmy już, że czasem pojęcia sushi i sashimi są błędnie używane zamiennie. Jedne i drugie uwzględniają obecność ryb i owoców morza. Jednak w sashimi nie ma ryżu, który jest jednym z podstawowych składników sushi. Sushi może mieć różną formę. Składa się z kawałków zbudowanych z wodorostów, ryżu, ryb i warzyw w wielu konfiguracjach. Sushi to m.in. nigiri, temaki, maki. Sashimi jest potrawą zdecydowanie prostszą, bo składa się tylko z surowej ryby.

sashimi

Jak przygotować sashimi?

Skoro już wiemy, czym sashimi jest, przejdźmy dalej i zastanówmy się, jak się je przygotowuje. Zawsze używamy produktów świeżych i wysokiej jakości. Mogą to być np. łosoś, tuńczyk, makrela, krewetki, ośmiornice. Kroić będziemy ostrym nożem, a najlepiej specjalnym nożem do sashimi. Danie przygotowujemy na desce drewnianej lub bambusowej, a po każdym krojeniu myjemy nóż w zimnej wodzie.

Sashimi rozpoczynamy od oczyszczenia ryb z łusek, ości, skóry. Przygotowane ryby lub owoce morza kroimy na paski mające długość mniej więcej 5 cm i szerokość 0,5 cm. Zawsze kroimy wzdłuż włókien mięsa. Plastry sashimi układamy na prostokątnym albo owalnym talerzu. Powinniśmy przed tym zadbać, by był chłodny. Najlepiej, żeby był prosty i minimalistyczny, przez co lepiej będzie pasować do japońskiej kuchni. Sashimi układamy w warstwach bądź rzędach, zostawiając nieco przestrzeni na dekoracje.

Jak podawać i jeść sashimi?

Poza paskami sashimi dla większej estetyki na talerzu powinno być miejsce na takie dodatki jak wasabi, sos sojowy, imbir marynowany. Można dodać też jadalne kwiaty, ogórek, sałatę i cytrynę. Sashimi jest daniem kuchni japońskiej, więc absolutnie nie sięgamy po widelec! Jemy drewnianymi albo bambusowymi pałeczkami. Dobrze, byśmy od razu przygotowali miseczki na sos sojowy, drewniane łyżeczki do nakładania imbiru i wasabi oraz papierowe serwetki.

Sashimi jemy małymi porcjami po jednym plasterku. Podobnie jak sushi nie kroi się plastrów na mniejsze kawałki. Sashimi maczamy w sosie sojowym i wasabi, następnie długo przeżuwamy każdy kawałek, aby poczuć na podniebieniu wszystkie smaki i aromaty.

Ta strona wykorzystuje pliki cookie

Klikając „Akceptuje cookies”, zgadzasz się na przechowywanie plików cookie na swoim urządzeniu w celu usprawnienia nawigacji w witrynie, analizy korzystania z witryny i pomocy w naszych działaniach marketingowych.