BLOG

Kuchnia japońska – charakterystyka, historia

restauracja japońska

O kuchni japońskiej często mówi się, że jest najzdrowsza na świecie. Żywym dowodem na prawdziwość tego stwierdzenia są sami Japończycy – długowieczni i bez tendencji do nadwagi. Faktem jest też, że tradycje kulinarne są dla nich częścią tożsamości. Japończycy zwracają uwagę na to, co i w jaki sposób jedzą.

Kilka słów o historii kuchni japońskiej

Podstawowym pokarmem w japońskiej tradycji niemal od zawsze był ryż, który je się na śniadanie obiad i kolację. Pierwsze pola ryżowe uprawiano już w V wieku p.n.e. W kuchni japońskiej najważniejszy jest sposób gotowania ryżu tak, aby pozostał sypki i lekki. W tym celu należy go bardzo dokładnie opłukać, zalać wodą w proporcji 1 szklanka ryży na 1,25 szklanki wody i gotować pod przykryciem na małym ogniu.

Dodatkiem do ryżu są warzywa, wodorosty, algi, niewielka ilość mięsa czy owoce. Kuchnia japońska oszczędza na przyprawach. Używa się w niej niewiele soli, cukru i pieprzu, a także sos sojowy, wasabi i mirin. Japończykom chodzi przede wszystkim o wydobycie naturalnego aromatu produktów.

W tradycyjnej kuchni japońskiej istnieje także podział na różne grupy pokarmów:

  • su-no-mono – dania podawane na zimno, przyprawione octem ryżowym,
  • ni-mono – dania gotowane,
  • yaki-mono – dania pieczone,
  • teppan-yaki – dania grillowane,
  • age-mono – dania smażone w głębokim tłuszczu,
  • tsuke-mono – marynowane warzywa,
  • gohan-mono – gotowany ryż,
  • sushi – czyli dobrze u nas znane dania z zaprawionego octem ryżu, wodorostów nori i różnych dodatków.

restauracja w Japonii

W charakterystyce kuchni japońskiej ważny jest sposób podawania i spożywania posiłków. Porcje są niewielkie, ale różnorodne, odżywcze i ułożone w małych miseczkach. Ważną funkcję pełnią także pałeczki. W przeciwieństwie do zachodnich sztućców, obchodzą się one z pokarmem delikatnie i z szacunkiem.

Współczesna kuchnia japońska – charakterystyka

Tak naprawdę kuchnia japońska nie uległa przez wieki wielu modyfikacjom i być może właśnie w tym tkwi jej siła. Chodzi tu o prostotę, wysoką jakość produktów, niewielką ilość przypraw i spożywanie posiłków powoli, z pewnym namaszczeniem i skupieniem. Co ciekawe, współcześni Japończycy chętnie korzystają z urządzenia do gotowania ryżu, które można nazwać ryżowarem. 

Najpopularniejsze japońskie potrawy to oczywiście sushi, zupa miso (z dodatkiem specjalnej pasty sojowej) oraz ramen. Ten rodzaj bulionu z różnymi dodatkami jest stosunkowo nowym wynalazkiem w japońskiej kuchni. Nie należy zapominać także o deserach z dodatkiem japońskiej herbaty matcha. Ze względu na swoje walory smakowe i zdrowotne kuchnia japońska z pewnością warta jest uwagi, którą zdobywa na całym świecie.

Ta strona wykorzystuje pliki cookie

Klikając „Akceptuje cookies”, zgadzasz się na przechowywanie plików cookie na swoim urządzeniu w celu usprawnienia nawigacji w witrynie, analizy korzystania z witryny i pomocy w naszych działaniach marketingowych.