BLOG

Jakie wino do sushi będzie najlepsze?

Zamierzasz przygotować romantyczną kolację z sushi w roli głównej? A może planujesz ugościć  w domu znajomych, którzy są miłośnikami kuchni japońskiej? Sprawdź, jakie wino serwować do sushi!

Wino do sushi – czy to dobry pomysł?

Sushi jest dość specyficzną potrawą, w której liczy się idealna kompozycja smaków. Muszą się doskonale uzupełniać. Ich wyrazistość podkreśla wasabi i sos sojowy, a marynowany imbir pozwala oczyścić kubki smakowe przed kolejną rolką. Skoro tak ważna jest wyrazistość aromatów, to czy alkohol jest dobrą propozycją? Tak, ale nie każdy, najlepszą propozycją będzie wino. Co prawda wina jako takiego nie zaleca się łączyć z potrawami zawierającymi ocet, jednak w sushi octu ryżowego jest tak niewiele, że nie jest to przeszkoda. Mało tego, kwaskowatość wina będzie dodatkowo urozmaicać smak japońskiej potrawy.

Jakie wino do sushi białe czy czerwone?

Skoro wiemy już, że możemy pić wino do sushi, pojawia się pytanie, które wybrać. Wina są pod względem smaków i aromatów równie zróżnicowane jak sushi. Nie ma też jednego uniwersalnego wina do sushi, na co postawić?

Białe wino

Przede wszystkim sushi to ryby, a do ryb podaje się wino białe. Zatem jeśli mamy pod ręką delikatne wytrawne białe wino, będzie ono w sam raz. Dobrze, by trunki były jednoszczepowe, nieco kwaśne, aromatyczne i dające uczucie rześkości.

Wino musujące

Wina musujące mają to do siebie, że wiążą się z pewną celebracją, nadają spotkaniu większą rangę. Do tego wspierają trawienie. Cytrusowe akcenty, z jakimi często można się w tym przypadku spotkać, świetnie komponują się z rybą. Idealnie sprawdzi się na przykład tradycyjne Prosecco.

czerwone wino do sushi

Czerwone wino

Na podstawie tego, co powiedzieliśmy, do ryb i owoców morza podaje się wino białe, co w przypadku sushi oznacza, że czerwone wino nie jest pierwszym wyborem. Nie każde będzie smakować dobrze, ale nie znaczy to, że musimy z niego całkowicie rezygnować. Lekkie czerwone wino do sushi jak Pinot Noir może się okazać trafnym wyborem. Jednak bezpieczniej pozostać przy winach białych, ewentualnie różowych.

O czym jeszcze pamiętać?

Istotne, że jeśli zdecydujemy się na wino do sushi, zwracajmy uwagę, po jaką ilość wasabi sięgamy. Jego zbyt duża ilość, a tym samym pikantność, może zaburzać smak trunku. Ponadto pamiętajmy, by wino było wytrawne lub półwytrawne. Mają one odpowiednią równowagę pomiędzy słodyczą i kwaskowatością. Całkowicie zrezygnujmy z win słodkich i półsłodkich.

Wino do sushi? Jesteśmy na tak!

Sushi jest daniem eleganckim i podany do niego napój też powinien prezentować się znakomicie i podkreślać smak potrawy. Przez charakter dania nie każdy trunek będzie odpowiedni. Delikatne wytrawne wina i wina musujące będą w sam raz. Połączenie wina i sushi jest stosunkowo nowym wynalazkiem, ale ponieważ dobrze dobrane wino doskonale dopełnia smak sushi, sięga się po nie coraz powszechniej.

Ta strona wykorzystuje pliki cookie

Klikając „Akceptuje cookies”, zgadzasz się na przechowywanie plików cookie na swoim urządzeniu w celu usprawnienia nawigacji w witrynie, analizy korzystania z witryny i pomocy w naszych działaniach marketingowych.