BLOG

Jaka ryba jest najlepsza do sushi? Czy aby tylko łosoś?

ryba do sushi

Sushi to popularne danie, które przywędrowało do Polski z południowo-wschodniej Azji. Miłośnicy tej japońskiej potrawy często jednak boją się próbować nowych połączeń smakowych i trzymają się najpopularniejszych wariantów zawierających łososia lub tuńczyka. Naszym zdaniem warto otworzyć się na nowe połączenia smakowe i przekonać się, że sushi z różnymi gatunkami ryb smakuje wyśmienicie!

Najczęściej wybierane gatunki ryb do sushi

Zastanawiasz się, jaka ryba do sushi będzie najlepszym wyborem? Tak naprawdę wszystko zależy od Twoich preferencji smakowych. Do najpopularniejszych gatunków ryb, wykorzystywanych do przygotowywania sushi zaliczają się wspomniane już łosoś i tuńczyk. Oprócz nich dobrym wyborem, dostępnym w naszej ofercie, jest też sushi z krewetkami lub węgorzem.

Wśród innych ciekawych propozycji znajduje się np. sushi ze śledziem lub rybą maślaną, która nie tylko doskonale smakuje, ale stanowi także doskonałe źródło między innymi wielu kwasów tłuszczowych. Sprawdź naszą ofertę i odważ się spróbować czegoś nowego!

tuńczyk do sushi

Surowe ryby, a sushi

Niezależnie od wybranego gatunku, ryba do sushi musi być przede wszystkim produktem dobrej jakości. Dotyczy to każdego rodzaju sushi, ale w przypadku wykorzystywania surowej ryby ma szczególnie duże znaczenie. Jeśli chodzi o sushi surowe ryby to nie jedyna możliwość, choć nie sposób zaprzeczyć, że oryginalne, azjatyckie sushi najczęściej zawiera rybę niepoddawaną wcześniej obróbce termicznej. Do przygotowania sushi z surową rybą wykorzystuje się najczęściej łososia lub tuńczyka. Są to ryby, które doskonale pasują swoim smakiem do alg nori, w które zawija się sushi. Oprócz nich doskonale sprawdzą się też ryba maślana i węgorz.

Sushi z pieczoną rybą

W naszej ofercie znajdziesz sushi zawierające ryby w różnej postaci. Nasze produkty to nie tylko sushi z pojedynczymi kawałkami ryb, ale też np. z pastą. Wiemy, że nie wszyscy chcą jeść ryby na surowo, dlatego wśród naszych produktów znajdziesz np. sushi z pieczoną rybą. Gatunki, które świetnie nadają się do pieczenia i grillowania to przede wszystkim łosoś, węgorz i makrela. Sushi bez surowej ryby może być również sushi wegetariańskim, zawierającym wyłącznie dodatki bezmięsne.

Czy mrożona ryba nadaje się do sushi?

Jeżeli chcesz samodzielnie przygotować sushi, możesz się zastanawiać, czy musisz kupić świeżą rybę, czy też możesz wykorzystać produkt mrożony. Jeżeli chcesz zrobić sushi z surową rybą, koniecznie wybierz ją w wersji świeżej. Po rozmrożeniu mięso straci bowiem część swojej jędrności i smaku. Mrożona ryba do sushi może się natomiast sprawdzić w sytuacji, w której chcesz poddać ją obróbce termicznej, np. poprzez pieczenie lub grillowanie. Jeżeli nie chcesz jeść surowego mięsa, polecamy marynowanie ryby do sushi, a następnie obrobienie jej termicznie.

Marynatę można przygotować np. z sosu sojowego, soku z cytryny lub limonki i odrobiny syropu z agawy lub miodu. Do marynaty możesz dodać również trochę imbiru lub czosnku. Pamiętaj jednak, że jej smak powinien pasować do reszty składników, z których będziesz robić sushi.

Możliwości w kwestii doboru ryby do sushi jest mnóstwo. Poza tym warto mieć na uwadze, że sushi to nie tylko surowa ryba. Powierzając kwestię doboru składników fachowcom, zyskujesz pewność otrzymania sushi o idealnej kompozycji smakowej.

Ta strona wykorzystuje pliki cookie

Klikając „Akceptuje cookies”, zgadzasz się na przechowywanie plików cookie na swoim urządzeniu w celu usprawnienia nawigacji w witrynie, analizy korzystania z witryny i pomocy w naszych działaniach marketingowych.