BLOG

Jak przygotować i ułożyć nori do sushi?

nori - jak ułożyć

Sushi jest potrawą o wielowiekowej tradycji, jaką spożywa się w różnych zakątkach świata. Sushi można znaleźć w wielu odsłonach, ale jego baza jest zawsze taka sama – ryż i płaty nori, czyli płaty glonów. Chcąc przygotować sushi samodzielnie, o obu tych elementach trzeba pamiętać. Jak przygotować nori do sushi, żeby kawałki prezentowały się i smakowały znakomicie?

W jaki sposób używa się nori do przygotowania sushi?

Nori to algi morskie, które są suszone i prasowane w taki sposób, by powstawały charakterystyczne płaty. Można je znaleźć najczęściej na zewnątrz kawałków sushi. Obecność nori jest istotna, aby nadać kawałkom charakterystycznego smaku i tekstury. Dzięki nim rolki zachowują swoją strukturę i ładnie się prezentują. Kompletując składniki z listy, trzeba pamiętać, że najważniejsze jest to, że nori do przygotowania sushi musi być dobrej jakości. Podobnie ważne jest przechowywanie. Musi być trzymane w suchym i szczelnym pojemniku.

Jak przygotować nori do sushi — którą stroną ułożyć?

Jednym z podstawowych pytań dotyczących samodzielnie przygotowanego sushi i nori dotyczy tego, którą stroną je ułożyć? Nori ma dwie strony – jedna jest chropowata, druga matowa. Nori układa się tak, by składniki znalazły się na stronie chropowatej. Wiele osób robiących sushi po raz pierwszy, zastanawia się, czy nori trzeba wcześniej zwilżyć wodą? Nie ma takiej potrzeby, bo i bez tego arkusze można dobrze układać i sklejać. Dostępne w sklepach płaty są od razu gotowe do zastosowania, nie trzeba ich w żaden sposób przygotowywać.

nori do sushi

Jak ułożyć nori do sushi? Wcześniej należy przygotować bambusową matę do sushi i rozłożyć ją na płaskiej powierzchni. Następnie kładziemy nori chropowatą stroną do dołu. Jest to o tyle istotne, że do chropowatej strony bardzo łatwo przykleja się ryż, przez co sushi zyskuje pożądany kształt. Mamy już płaty nori, ryż i składniki, co dalej, jak zawijać sushi w nori?

Jak zawijać sushi w nori?

Na rozłożone płaty nori nakłada się niewielką ilość wcześniej przygotowanego ryżu. Przy górnej krawędzi płatu zostawia się centymetrowy margines. Aby równomierne rozprowadzenie ryżu było prostsze, warto lekko zwilżyć palce. Na ryżu wzdłuż dolnej krawędzi nori układamy składniki, na które mamy akurat ochotę. Mogą to być kawałki ryby, owoce morza, warzywa bądź owoce.

Pora na zawinięcie sushi. Zaczynamy zawsze od dolnej krawędzi, czyli tej, przy której są składniki. Delikatnie podwijamy matę w stronę górnej krawędzi. Musimy sprawdzać, czy nasze sushi jest ściśle związane, aby zachowało pożądany kształt. Jednocześnie rolka nie może być zawinięta zbyt mocno, bo nori mogłoby się rozerwać. Po uformowaniu rolki w równy kształt kroimy ją ostrym nożem na równe kawałki.

Podsumowanie

Sushi jest smaczne i zdrowe, jeśli wykorzysta się dobrej jakości składniki. Pozwoli więc na urozmaicenie domowego menu i wprowadzenie nowych smaków. Postępując według powyższych kroków, można zyskać gwarancję, że wykorzystanie płatów nori będzie proste, a rolki zawsze będą prezentować się estetycznie.

Ta strona wykorzystuje pliki cookie

Klikając „Akceptuje cookies”, zgadzasz się na przechowywanie plików cookie na swoim urządzeniu w celu usprawnienia nawigacji w witrynie, analizy korzystania z witryny i pomocy w naszych działaniach marketingowych.