Japońska potrawa narodowa, jaką jest sushi, zyskała popularność również w innych częściach świata, w tym w Polsce. Dostępność restauracji, które je serwują, stale rośnie. Jednak potrawę można przygotować również samodzielnie. Nie jest to wcale trudne, a najbardziej wymagające okazuje się zwykle nauczenie tego, jak zawijać sushi. Sprawdź nasz poniższy poradnik, a nie będziesz mieć z tym więcej kłopotu.
Zwijanie sushi jako główny etap przygotowywania dania
Sushi to specyficzna potrawa, która, choć zróżnicowana smakowo oraz pod względem składników, zawsze występuje w formie niewielkich kawałków, a ich nieodłącznym elementem jest ryż. Aby uzyskać sushi we właściwej, oryginalnej formie, trzeba poznać odpowiedź na pytanie, jak zawinąć sushi. Otóż zwijanie sushi jest kluczowym etapem przygotowywania potrawy, w którym łączymy ze sobą elementy i nadajemy potrawie pożądanego kształtu.
Jak zawinąć sushi z nori?
Rodzajów sushi jest całe mnóstwo. Większość z nich, jak na przykład popularne maki, zawiera nori. Mowa o sprasowanych japońskich glonach, w które zawija się składniki. Zwijanie sushi z nori najlepiej przeprowadzić z użyciem specjalnej maty z bambusa. Istotnie ułatwia ona cały proces. Poniżej prezentujemy punkt po punkcie, jak zawinąć sushi z nori:
- Rozłóż wodorosty nori na macie błyszczącą stroną do dołu.
- Na płacie nori rozłóż ryż – warstwa nie powinna mieć więcej niż ok. 0.5 centymetra. Pamiętaj o pozostawieniu wolnego pasa przestrzeni o szerokości ok. 5 cm na końcu płata nori.
- Nałóż na ryż wybrany sos lub pastę, a następnie ulubione składniki.
- Korzystając z maty, wykonuj zdecydowane rolowanie, zwijając sushi aż do momentu, gdy widoczny będzie już jedynie fragment nori niepokryty ryżem.
- Namocz niepokryty fragment nori i doklej do rolki.
- Ściśnij rolkę dla uzyskania lepszej struktury.
Jak zawijać sushi bez nori?
Jeśli w przygotowywanym przez Ciebie sushi nie ma nori, przygotowanie potrawy staje się zdecydowanie łatwiejsze. Przykładem takiego sushi jest nigiri. W zasadzie pytanie, jak rolować sushi, nie jest w tym przypadku do końca właściwe. Przygotowanie polega bowiem na uformowaniu kształtu z ryżu, korzystając przy tym jedynie ze swoich dłoni. Następnie nakładamy na ryż wybrane składniki i potrawa jest już gotowa.
Jak rolować sushi bez maty?
Jeśli planujesz przygotowanie nigiri lub innego sushi bez nori, mata nie będzie Ci potrzebna. Całą procedurę możesz przeprowadzić choćby na blacie kuchennym. Jednak jak już wspomnieliśmy wcześniej, większość rodzajów sushi zawiera nori. W takim przypadku mata stanowi podstawowe wyposażenie, znacząco ułatwiające pracę. Niemniej możliwe jest przygotowanie potrawy również bez niej. Jak zawijać sushi bez maty?
Aby przygotować ulubione sushi z nori bez maty, potrzebujesz jej zamiennika. Może to być na przykład podkładka kuchenna. Sprawdzi się również folia aluminiowa lub spożywcza. Ostatecznie możesz skorzystać nawet z dowolnej ściereczki, którą masz w kuchni. Z wykorzystaniem tych zamienników maty przygotujesz sushi, jednak rolki nie będą tak estetyczne, jak po przygotowaniu z zastosowaniem maty bambusowej.
Jak widzisz, kwestia tego, jak zwijać sushi, nie jest wcale specjalnie skomplikowana. Wystarczy przestrzegać zasad wskazanych w powyższym tekście i nie spieszyć się z przygotowaniem potrawy, każdą czynność przeprowadzając jak najbardziej starannie.