Wiele osób traktuje jedzenie sushi jako pewnego rodzaju rytuał. Warto zatem wiedzieć, jak jeść tę potrawę, aby poznać głębię smaku oraz nie popełnić faux-pas w japońskiej restauracji.
Jak jeść sushi pałeczkami?
Wiele osób chciałoby spróbować sushi. Przed zamówieniem w restauracji tego klasycznego azjatyckiego przysmaku powstrzymuje ich jednak… brak umiejętności posługiwania się pałeczkami do sushi. Przede wszystkim należy podkreślić, że wcale nie trzeba używać tych sztućców, niemniej temat ten głębiej poruszymy w dalszej części tekstu. W tym miejscu natomiast warto wskazać, że jedzenie pałeczkami wcale nie jest trudne. Cała tajemnica tkwi w prawidłowym ułożeniem ich w dłoni. Aby wykonać tę czynność w poprawny sposób, postępuj według wskazówek:
- Umieść końcówkę pałeczki w zagłębieniu w dłoni, występującym pomiędzy palcem wskazującym i kciukiem. Środek pałeczki oprzyj o palec serdeczny, aby ją unieruchomić. W trakcie jedzenia sushi pałeczka ta cały czas będzie się znajdować w niezmiennej pozycji, służąc do podtrzymywania kawałków sushi.
- Druga pałeczka jest tą, która w trakcie jedzenie będzie ruchoma, służąc do nabierania kawałków sushi. Umieść ją w pozycji równoległej do pałeczki nr 1. Następnie przytrzymaj ją, używając do tego palca wskazującego i kciuka.
Po prawidłowym ułożeniu pałeczek w dłoni przekonasz się, jak proste jest operowanie nimi. Zasady są takie same w przypadku każdego typu pałeczek, a ich rodzajów jest całkiem sporo. Najpopularniejsze są modele drewniane, niemniej spotyka się też bambusowe, metalowe oraz plastikowe. Co więcej, zmienna jest też długość pałeczek. Przeważnie wynosi ona ok. 23 cm, niemniej pałeczki chińskie są o 3 cm dłuższe, a pojawiają się też jeszcze inne warianty.
Jak się je sushi palcami?
Jak już wspomnieliśmy, dowolność w kwestii tego, jak jeść sushi jest zdecydowanie większa niż powszechne przekonanie na temat tego, jak się je sushi. Otóż rzeczywiście niezgodne z etykietą, a w praktyce też mało komfortowe, jest jedzenie tradycyjnymi sztućcami, takimi jak widelec czy nóż. Jednak pałeczki wcale nie są jedyną dostępną opcją. W dobrym guście jest też jedzenie sushi palcami. Jak to robić? Sprawa okazuje się bardzo prosta:
- chwyć po bokach kawałek sushi palcem wskazującym i kciukiem,
- przekręć kawałek na bok,
- nie mocząc ryżu, końcówkę zanurz w sosie sojowym,
- cały kawałek sushi włóż do ust.
Jak widzisz, jedzenie sushi palcami jest bardzo proste, przez co rozwiązanie to wybiera wiele osób, również tych, które bardzo sprawnie posługują się pałeczkami.
Inne zasady dotyczące jedzenia sushi
Zasady dotyczące tego, jak się je sushi, nie wzięły się znikąd. Są konsekwencją konstrukcji tych potraw. Otóż sushi najlepiej smakuje konsumowane w całości. Pałeczki i palce lepiej niż widelce i noże sprawdzają się w jedzeniu kawałków sushi właśnie w ten sposób. Równie praktyczny wymiar mają inne zasady dotyczące spożywania tradycyjnej japońskiej potrawy. Sushi traci swoją konsystencję, kiedy ryż zostaje zanurzony w sosie sojowym, dlatego namacza się jedynie zewnętrzny fragment, który zwykle stanowi nori. Tradycja nakazuje, aby spożywanie poszczególnych rodzajów sushi rozdzielić jedzeniem marynowanego imbiru, który oczyszcza kubki smakowe.