BLOG

Indeks glikemiczny sushi – czy chorzy na cukrzycę mogą jeść sushi?

Indeks glikemiczny sushi

Co myślisz, gdy słyszysz hasło „kuchnia japońska”? Oczywiście sushi! To smaczne i zdrowe danie o unikatowej prezencji, które zyskało wielbicieli na całym świecie. Są jednak osoby mające wątpliwości co do tego, czy mogą sobie na nie pozwolić. Dotyczy to na przykład chorych na cukrzycę, którzy muszą zwracać uwagę na indeks glikemiczny zjadanych potraw. 

Indeks glikemiczny – co to takiego?

Indeks glikemiczny, czyli w skrócie IG, oznacza tempo, w jakim po spożyciu danego produktu zwiększa się poziom glukozy we krwi. Patrząc z tej perspektywy, produkty spożywcze dzieli się na trzy kategorie: produkty o niskim indeksie glikemicznym (<55), średnim (56-69) i wysokim (>70). Im wyższy IG, tym szybciej wzrasta glukoza. Dla przykładu niski wskaźnik IG ma większość warzyw i owoców, natomiast wysoki mają węglowodany, których dużo jest m.in. w białym pieczywie. Dbałość o eliminację produktów o wysokim indeksie glikemicznym to jedna z podstawowych zasad diety, o jakich powinni pamiętać diabetycy.

Sushi a indeks glikemiczny

Sushi jest uważane za danie wyjątkowo zdrowe. Zawiera składniki bogate w białko, błonnik, czy witaminy. Jednak nie jest to równoznaczne, z tym że ma indeks glikemiczny odpowiedni dla cukrzyków. Większość składników jest rzeczywiście bezpieczna, zwłaszcza jeśli nasze sushi składa się z tradycyjnych rolek. Chodzi o sushi, w którym są ryż, wodorosty nori, ryby i warzywa. W takim wydaniu indeks glikemiczny sushi to około 55, przez co znajduje się wśród produktów o niskim IG.

Jednym ze składników sushi, jakie mogą budzić wątpliwości, jest ryż. Jako źródło węglowodanów klasyfikuje się go jako produkt o wyższym IG. Warto jednak wiedzieć, że po schłodzeniu ryż ma niższy indeks glikemiczny niż świeżo po ugotowaniu. Tym samym sushi jest bezpieczniejsze dla cukrzyka od gorącego ryżu na talerzu albo w zupie.

sushi - indeks glikemiczny

Składniki do sushi o niskim indeksie glikemicznym

Większość elementarnych składników sushi jest na liście bezpiecznych produktów dla cukrzyków. Zaliczymy tutaj warzywa, zwłaszcza ogórek i awokado, ryby i owoce morza jak łosoś, tuńczyk i krewetki. Dozwolone jest też jajko. Nigiri, sashimi i klasyczne maki, to sushi w sam raz dla każdego. Możemy je przygotować sami albo kupić w markecie. Szukasz dobrego sushi? Biedronka, Netto czy Żabka to sklepy, które oferują to danie w różnych odsłonach, w tym tradycyjne zestawy, idealne dla diabetyków.

Z tego lepiej zrezygnować

Jeśli skoncentrujemy się na składnikach wymienionych wyżej, to pośród wielu potraw sushi bez zwątpienia jest jedną z tych, po które chorzy na cukrzycę mogą sięgać bez obaw o gwałtowne skoki glukozy. Jednocześnie w sushi czasem pojawiają się produkty, z których zaleca się rezygnować. Co przez wysoki indeks glikemiczny nie powinno znaleźć się w sushi diabetyka? Unikamy majonezu, kremowych serków, ryb smażonych i tempury. Są smaczne i w sushi dodają aromatu, ale niestety mają wysoki indeks glikemiczny. Co ciekawe, powinno się unikać także nadmiaru sosu sojowego, bo może być w nim cukier. 

Sushi może mieć niskie IG, a więc jest odpowiednim daniem dla cukrzyków. Nie powoduje szybkiego wzrostu glukozy i może być zdrowszą alternatywą dla wielu przekąsek i innych dań, z których warto zrezygnować.

Ta strona wykorzystuje pliki cookie

Klikając „Akceptuje cookies”, zgadzasz się na przechowywanie plików cookie na swoim urządzeniu w celu usprawnienia nawigacji w witrynie, analizy korzystania z witryny i pomocy w naszych działaniach marketingowych.