BLOG

Historia sushi

Sushi to potrawa wywodząca się z Japonii, złożona z gotowanego ryżu oraz dodatków w postaci wodorostów nori, owoców morza, warzyw, ryb, ziaren sezamu czy tofu. W japońskich restauracjach kucharz przygotowuje ją po dokonaniu zamówienia przez klienta. Sushi swoją historią sięga bardzo odległych czasów. Dzisiejsze sushi smakuje i wygląda zupełnie inaczej niż jego dawne odpowiedniki.

Najdawniejsze dzieje sushi

Pierwsza wzmianka o sushi pojawiła się w 718 roku w Japonii. Zostało opisane w kodeksie praw. Kolejna wzmianka pochodzi ze zbioru opowiadań „Opowieści z dawnych czasów” z XII wieku. Przypuszcza się, że najwcześniejsze wersje sushi robione były przez ludność uprawiającą ryż wzdłuż rzeki Mekong.
Pierwsze sushi składało się z piklowanej ryby i ugotowanego ryżu, kiszonych w beczkach. Przez to, że było fermentowane, jego przygotowanie wymagało dużej ilości czasu. Największą wadą sushi przyrządzanego w ten sposób był jego zapach. Był on ostry i odpychający, przypominał aromat sera pleśniowego. Z sushi w tamtym czasie usuwano ryż, ze względu na to, że uważano, że nie nadaje się do spożycia. W średniowieczu sushi zjadano w całości, ponieważ skrócono proces fermentacji. Z biegiem lat czas kiszenia skracano coraz bardziej.

W jaki sposób powstało sushi, które znamy obecnie?

Przełomowym momentem, który zbliżył smak sushi do tego, który znamy obecnie z sushi barów czy gotowych zestawów sushi, stało się dodanie do ryżu octu ryżowego. W wieku XVIII zaczęto odchodzić od fermentowania sushi, zastępując je zaprawą z octu.
Sushi podobne do dzisiejszego powstało na przełomie XVIII i XIX wieku. W tym czasie do octu ryżowego zaczęto dodawać cukier i sól. Ryż zaprawiony tą mieszanką formowano w kształty kul lub owali, a na nich kładziono surową rybę i owoce morza. Kolejnym etapem było zwijanie ryżu z dodatkami w sprasowane plastry nori.
Sushi na świecie pojawiło się dość późno, bo w XIX wieku. Rozpowszechniło się jednak dopiero w XX wieku. W USA sushi stało się popularne w latach 60. W Kanadzie, Australii czy Wielkiej Brytanii sushi rozpowszechniło się w latach 70 i 80. W Polsce pierwsze bary sushi powstawały w latach 90.

Ta strona wykorzystuje pliki cookie

Klikając „Akceptuje cookies”, zgadzasz się na przechowywanie plików cookie na swoim urządzeniu w celu usprawnienia nawigacji w witrynie, analizy korzystania z witryny i pomocy w naszych działaniach marketingowych.