Sos sojowy ma charakterystyczny słony smak. Kojarzy się go przede wszystkim z kuchnią azjatycką, a zwłaszcza sushi. Jednak często dodaje się go do potraw, które wcale nie mają orientalnego pochodzenia. A jeśli sosu sojowego zabraknie? Czym można zastąpić sos sojowy? Sprawdźmy!
Sos rybny
Jedną z podstawowych propozycji jest sos rybny. On również ma słony smak i dość intensywny zapach. Jest dość zbliżony względem aromatu do sosu sojowego, więc w większości przypadków z powodzeniem go zastępuje. Powstaje w procesie fermentacji ryb i owoców morza z solą. Jeżeli więc zastanawiamy się, czym zastąpić sos sojowy w daniach z makaronem, ryżem, mięsem albo warzywami, ta propozycja z pewnością podkreśli smak.
Sos Maggi
O ile sos rybny nie znajduje się w każdej kuchni, o tyle popularna przyprawa Maggi już jest powszechna. Powstaje z hydroizolatu zwierzęcego lub roślinnego. Sos jest ciemny o słono-kwaśnym smaku. Maggi zamiast sosu sojowego można wykorzystać podczas doprawiania sosów, zup, sałatek i marynat. Warto jednak pamiętać, że obecny w Maggi glutaminan sodu jest szkodliwy dla zdrowia, więc nie poleca się stosowania go w dużych ilości.
Sos Worcestershire
Zamiast pochodzącego z Azji sosu sojowego, możemy wykorzystać także angielski sos Worcesterhire. Powstaje z połączenia melasy, octu, cukru, ekstraktu z anchois, soli i przypraw. Podobnie jak poprzednie sosy ten również jest ciemnobrązowy, ale poza tym, że jest słony, jest także pikantny. Znajdzie swoje zastosowanie w dodatku do zapiekanki, pieczeni, burgerów.
Sos tamari
Inną propozycją, jaka sprawdzi się, kiedy zastanawiamy się, co zamiast sosu sojowego, jest sos tamari. To japoński sos powstający tylko z soi bez dodatku pszenicy. Cechuje go głęboki brązowy kolor i wyraźny smak umami. Rewelacyjnie współgra z sushi i tempurą, ale można go wykorzystać do sałatek i warzyw przygotowywanych wedle azjatyckich przepisów.
Czym jeszcze zastąpić sos sojowy?
Wybór zamienników sosu sojowego mamy, całkiem sporo, a jest ich znacznie więcej niż te, o których wspomnieliśmy. Do tej pory omawialiśmy klasyczny ciemny sos, a co kiedy zastanawiamy się, czym zastąpić sos sojowy jasny? Wtedy z pomocą przychodzi na przykład amin kokosowy, czyli sos tajski, jaki robi się z połączenia cukru palmowego, mleka kokosowego, sosu rybnego i limonki. Jest jasny, orzeźwiający i dobrze komponuje się z makaronem ryżowym, warzywami i kurczakiem. Tak samo sprawdzi się wspomniany sos rybny i tamari.
Ponadto, zamiast sosu sojowego można wykorzystać sos teriyaki, czyli japoński słodko-słony sos z cukru brązowego, octu ryżowego, imbiru oraz czosnku. Do dań z makaronem, warzywami lub grzybami pasuje sos miso. Jest to pasta powstała w procesie fermentacji ryżu, jęczmienia bądź soi.
Większość wymienionych sosów jest nie tylko swoim smakiem zbliżona do sosu sojowego, ale zawiera wiele witamin i minerałów. Zatem, kiedy następnym razem skończy nam się sos sojowy, to, zamiast wpadać w panikę, wystarczy chwilę się zastanowić i sięgnąć po inny sos, który być może jest w lodówce, albo jest dostępny w sklepie obok.