BLOG

Czy sos sojowy się psuje?

sos sojowy rybka

Sos sojowy jest jedną z elementarnych przypraw kuchni azjatyckiej. Przez swój charakterystyczny i intensywny smak znajduje zastosowanie także podczas przyrządzania innych dań. W naszej kuchni sos sojowy sprawdza się jako zamiennik wielu innych przypraw i potrafi odmienić smak doskonale znanych dań. Sosu sojowego dodaje się w niewielkich ilościach, toteż nawet mniejsze buteleczki starczają na dłuższy czas. Pojawia się jednak w związku z tym pytanie, czy sos sojowy się psuje?

Czy sos sojowy może się zepsuć?

Podobnie jak inne produkty spożywcze sos sojowy może się zepsuć, ale zalicza się do najtrwalszych artykułów. Nieotwarta buteleczka może stać bardzo długo, przy czym wyznacznikiem przydatności do spożycia jest data określona na opakowaniu. Po otwarciu możemy go trzymać około pół roku. Jest to więc całkiem długo, tym bardziej jeśli używamy go w swojej kuchni często. Za tak doskonałą trwałość sosu sojowego odpowiada wysoka zawartość soli i niskie pH. Dzięki temu sos jest konserwowany w naturalny sposób.

Prawidłowe przechowywanie sosu sojowego kluczowe dla jego trwałości

Co prawda nie ma takiego wymogu, bo sos sojowy możemy przechowywać w temperaturze pokojowej, ale jego trwałość i smak będą lepsze, kiedy będzie stać w lodówce. Jeżeli zamierzamy go wykorzystać dość szybko, wystarczy postawić go w kuchennej szafce, ale trzymany w lodówce może być spożywany znacznie dłużej. Oprócz tego musimy zwracać uwagę, by był szczelnie zamknięty i nie był narażony na działanie światła słonecznego.

Wiemy już, że odpowiedź na pytanie o to, czy sos sojowy może się zepsuć, jest twierdząca. Mamy też świadomość tego, jak przedłużyć termin przydatności. Pojawia się jednak kolejna wątpliwość — jak możemy poznać, że nasz sos nie jest zdatny do spożycia?

sos sojowy

Zepsuty sos sojowy – po czym poznać?

Sos sojowy psuje się bardzo rzadko. Nawet po wielu miesiącach może smakować równie dobrze, jak po otwarciu. Mimo to zdarza się, że niestety otworzymy butelkę i okaże się, że już się nie nadaje do jedzenia. Łatwo to rozpoznać na kilka sposobów.

Kolor i przejrzystość

Dobry sos sojowy ma brązowy ciemny i jednolity kolor. W przypadku gdy kolor się zmieni a tym bardziej, kiedy pojawią się ślady obecności pleśni, możemy mieć pewność, że sos sojowy się zepsuł i nie wolno go wykorzystać. Tak samo spoglądamy na przejrzystość. Sos sojowy jest klarowny i przejrzysty. Jak traci tę przejrzystość i staje się mętny, to znaczy, że się zepsuł.

Smak i zapach

Innym sygnałem jest smak i zapach. Sos sojowy ma smak umami i jest słony. Jego psucie się poznamy po tym, że smak stał się gorzki lub kwaśny. Zapach dobrego produktu jest wyraźny i przyjemny, kiedy zaczyna się pojawiać zapach zgnilizny, jest to znak świadczący o przekroczeniu terminu przydatności.

Podsumowanie

Jak widać, sos sojowy jest produktem spożywczym o długim terminie przydatności, który jeśli będzie prawidłowo przechowywany, wystarczy na długo. Może się jednak zdarzyć, że stoi na półce za długo i nie nadaje się do jedzenia. Jest kilka wskaźników, jak wygląd, smak i zapach, po których możemy to poznać.

Ta strona wykorzystuje pliki cookie

Klikając „Akceptuje cookies”, zgadzasz się na przechowywanie plików cookie na swoim urządzeniu w celu usprawnienia nawigacji w witrynie, analizy korzystania z witryny i pomocy w naszych działaniach marketingowych.