BLOG

Mirin – co to za sos i jakie ma zastosowanie?

mirin - sos azjatycki

Kuchnia japońska jest jedną z najpopularniejszych na świecie. Flagową potrawą jest sushi, ale oprócz tego jest mnóstwo innych dań, w jakich warto się rozsmakować. Pośród najczęściej spotykanych składników tamtejszych potraw jest sos mirin. Od wieków przyprawia się nim wiele dań. Zdarza się, że myli się go z sake. Jaki ma smak i kiedy warto go wykorzystać?

Mirin – co to takiego?

Pod tą nazwą kryje się słodkie ryżowe wino o bardzo długiej historii, bo powstało w XVI wieku w Japonii. Przed wiekami mirin traktowano jako napój, jednak w późniejszych latach stopniowo doceniano jego walory również w kuchni. Obecnie sos mirin uzupełnia smak wielu potraw.

W tradycyjnej odsłonie mirin zawiera alkohol i jest bardzo słodki. Produkuje się go poprzez fermentację ryżu i alkoholu. Zależnie od przeznaczenia proces ten trwa od paru miesięcy do kilku lat. Jeżeli będziemy szukać sosu na własny użytek, upewnijmy się, że w jego składzie jest tylko ryż, shochu i koji. Jest to o tyle istotne, że czasem składników jest znacznie więcej i nie jest to tuż mirin.

Sos mirin nie zawsze taki sam

Jak już wiemy, produkcja mirin może przebiegać w różnym tempie, a więc oczywiste jest, że możemy spotkać się z kilkoma rodzajami sosu mirin. Podstawowe to:

Hon-mirin. Jest to najbardziej tradycyjna wersja wyróżniająca się większą zawartością alkoholu i głębokim smakiem. Przez jego koszt z reguły serwuje się go w ekskluzywnych restauracjach.

Shio-mirin. Tutaj alkoholu jest niewiele, dlatego dobrze sprawdza się podczas przygotowywania wielu dań. Wciąż jednak jest delikatny smak mirin.

Shin-mirin. W tej wersji alkoholu jest jeszcze mniej. W shio-mirin jest go około 1,5%, w tym przypadku mniej niż 1%. Shin-mirin sprawdza się m.in. w trakcie gotowania, gdzie wskazane jest, by alkohol odparował.

Jakie jest zastosowanie sosu mirin?

Sos mirin ma tak szerokie zastosowanie w kuchni japońskiej, że jeśli jesteśmy jej fanami, koniecznie musimy go mieć na swojej półce. Przede wszystkim można go łączyć z sosem sojowym, dzięki czemu uzyskamy smak umami i już, chociażby to powinno skłonić do zakupu. Smak umami jest uniwersalny i pasuje do większości azjatyckich potraw. Ponadto mirin rewelacyjnie sprawdza się podczas glazurowania ryb, mięs i warzyw. W trakcie grillowania nabiorą aromatu, a ich powierzchnia będzie nieco skarmelizowana.

Tak samo możemy wykorzystać sos mirin do przyrządzania marynaty. W daniach japońskich używa się połączenia sosu marin, sake i sosu sojowego. Razem nadają głębi smaku.

Inną propozycją jest dodanie mirin do zupy bądź bulionu. Nadaje trochę słodyczy i równoważy intensywne smaki jak ryby. Sos mirin stanowi jeden ze składników zupy miso.

Podsumowanie

Wiedząc, co to jest mirin i z czym dobrze się komponuje, łatwiej będzie go wykorzystać w swojej kuchni. Jeśli jednak jesteśmy ciekawi, czy specjały japońskie w ogóle są tym, co podbija nasze kubki smakowe, sięgnijmy po gotowe i klasyczne danie jak sushi. Dobrej jakości, smaczne i w atrakcyjnej cenie są zestawy sushi z marketu, które dostępne są w większości sklepów spożywczych.

Ta strona wykorzystuje pliki cookie

Klikając „Akceptuje cookies”, zgadzasz się na przechowywanie plików cookie na swoim urządzeniu w celu usprawnienia nawigacji w witrynie, analizy korzystania z witryny i pomocy w naszych działaniach marketingowych.