BLOG

Temaki sushi – czym jest i jak je jeść?

Temaki - rożek sushi

Kiedy myślimy o sushi, w pierwszej kolejności widzimy małe apetyczne kawałki owinięte w wodorosty nori. Pokrojone rolki składają się z ryżu, warzyw i ryb. Warto jednak wiedzieć, że chociaż jest to najpopularniejsza odsłona sushi, to nie jest to jedyna wersja, z jaką możemy się zetknąć. Jeśli lubimy nieszablonowe kompozycje, najpewniej zachwyci nas temaki sushi. Co to takiego?

Czym jest temaki sushi?

Od razu zorientujemy się, kiedy na naszym talerzu będzie temaki sushi. Być może przez ułamek sekundy zwątpimy, czy nadal mamy przed sobą sushi. Wszystko dlatego, że prezencja jest tutaj zupełnie inna. Na pierwszy rzut oka temaki sushi przypomina odrobinę zwiniętą tortillę i tacos. Z większego arkusza wodorostów nori tworzy się stożek. Wewnątrz znajdziemy ryż i dodatki dobrze znane z innych rodzajów sushi – ryby, owoce morza, tofu, warzywa.

Jak jeść temaki?

Widząc przypominające lody gałkowe lub taco sushi, z pewnością będziemy się zastanawiać nad tym, jak je jeść i czym, skoro od tradycyjnego sushi dość znacząco odbiega. Niech wskazówką będzie kształt. Trzymamy temaki na boku i zaczynamy jeść od szerszej strony. Musimy zadbać, by sushi się nie rozwinęło i było w całości. Pomiędzy kolejnymi kęsami warto lekko je zanurzać w sosie sojowym. W tym miejscu trzeba zaznaczyć, że nie moczymy ryżu, bo potrawa stałaby się zbyt słona.

Pojawia się kluczowe pytanie: czym jeść temaki sushi? Przede wszystkim nie będziemy korzystać z noża i widelca, co fanów kuchni azjatyckiej nie powinno dziwić. Interesujące jest jednak to, że nie będziemy również używać pałeczek. Zamiast tego jemy rękami, a jeśli kucharz dobrze przygotował swoje danie, nori będzie kruche, łatwo będzie pękać i spokojnie możemy jeść jak tortillę, czyli tak, by nie wypadła zawartość.

Temaki sushi

Samodzielne przygotowanie temaki sushi

Przygotowanie idealnego sushi zawsze wymaga pewnej wprawy. Nie chodzi tylko o dobór składników, ale i odpowiednie krojenie i zwijanie rolek. Nie inaczej jest w tym przypadku. Proces przygotowania jest prosty, ale początkowo nasze temaki sushi najpewniej nie będzie wyglądać tak dobrze, jakbyśmy sobie tego życzyli. Niemniej praktyka czyni mistrza i szybko przekonamy się, że wyśmienite sushi przygotujemy w domu. Od czego zacząć?

Podstawą jest oczywiście ryż do sushi dobrze przepłukany i ugotowany według zaleceń na opakowaniu. Należy wymieszać go z zaprawą na bazie octu ryżowego, soli i cukru. Oprócz ryżu szykujemy składniki, a więc ryby, owoce morza, warzywa i to, z czym lubimy jeść sushi. Kroimy je na cieniutkie plasterki. Następnie przecinamy na pół arkusze nori. Dajemy ryż i układamy przygotowane wcześniej składniki. Przy krawędzi zostawiamy nieco miejsca, aby arkusz można było sklepić. Na koniec zwijamy temaki w kształt stożka, zaczynając od rogu i zrobione. Jeśli jednak nie chcemy przyrządzać dania samodzielnie, sprawdzą się gotowe zestawy sushi, które znajdziemy w wielu sklepach.

Podsumowanie

Patrząc na różne warianty sushi, temaki sushi bez zwątpienia się wyróżnia. Ponieważ powstaje z tych samych składników, co tradycyjne rolki sushi, jest równie smaczne. Jednocześnie może zaskakiwać swoją oryginalną formą, dlatego jego jedzenie będzie wyjątkową przyjemnością.

Ta strona wykorzystuje pliki cookie

Klikając „Akceptuje cookies”, zgadzasz się na przechowywanie plików cookie na swoim urządzeniu w celu usprawnienia nawigacji w witrynie, analizy korzystania z witryny i pomocy w naszych działaniach marketingowych.