Rzodkiew japońska (daikon) marynowana — do czego stosować?
Kiedy zamawiamy sushi, nieraz zawiera tajemniczo brzmiące składniki i zastanawiamy się, z czym mamy do czynienia. Jednym z nich jest rzodkiew marynowana, którą znaleźć można w niejednej rolce. Co to właściwie jest i czy sushi jest jedynym daniem, w którym rzodkiew japońska się sprawdzi?
Rzodkiew japońska (daikon) – co to za warzywo?
Rzodkiew japońska inaczej znana jako rzodkiew daikon jest korzeniem rośliny mającej delikatny smak. Chociaż jej nazwa wskazuje, że pochodzi z Japonii, w rzeczywistości została sprowadzona z okolic Morza Śródziemnego do Chin mniej więcej 500 lat p.n.e., skąd później trafiła do Japonii. Nazwa, jaką znamy obecnie, powstała dlatego, że Japonia jest największym producentem rzodkwi daikon na świecie. Warzywo to doczekało się tam nawet swojego pomnika.
Rzodkiew japońska przypomina dużą białą marchewkę. Największe okazy mogą mieć nawet metr długości i ważyć kilkadziesiąt kilogramów. Nie jest szczególnie popularną rośliną uprawną w Polsce, ale nie jest wymagająca i możemy wysiać ją w swoim ogrodzie. Rzodkiew daikon ceni się ze względu na liczne wartości odżywcze. Jest niskokaloryczna, zawiera dużo witaminy C, witamin z grupy B, błonnika i składników mineralnych, jak wapń, potas i żelazo. To wartościowe warzywo, jakie dobrze włączyć w swoją dietę. Rzodkiew marynowana – do czego pasuje i z czym łączyć?
Rzodkiew japońska marynowana — do czego stosować?
Rzodkiew japońska marynowana może stanowić świetne uzupełnienie wielu potraw, ale przede wszystkim kojarzymy ją z potrawami azjatyckimi. Do czego można ją wykorzystać?
Rzodkiew daikon do sushi
Rzodkiew do sushi to klasyka. Idealnie komponuje się z wieloma składnikami rolek. Dodaje kawałkom oryginalnego smaku i chrupkiej tekstury. Po marynowaniu jest lekko kwaskowata, przez co równoważy smak ryżu i ryb. Powstaje smakowita i harmonijna kompozycja, której trudno się oprzeć. Rzodkiew japońską marynowaną można zastosować na przykład w makach albo nigiri sushi.
Marynowana rzodkiew japońska do sałatki
Poza sushi rzodkiew daikon możemy dodać do różnych sałatek. To pomysł na lekką i zdrową przekąskę. Wystarczy połączyć rzodkiew z innymi warzywami jak pokrojony ogórek i marchewka. Całość wystarczy uzupełnić o sos z octu ryżowego i sosu sojowego.
Ramen z marynowanym daikonem
Inną propozycją jest dodanie do ramenu. Wystarczy odrobinę pokrojonej rzodkwi dodać do miski ramenu, by zyskał nową teksturę i smak. Potrawa będzie świeża i nieco chrupka.
Dodatek do kimchi
Kimchi nie jest daniem, które cieszy się w Polsce tak dużym powodzeniem, jak w Korei, ale grupa smakoszy wciąż się powiększa. Chcąc je przyrządzić w domu, będziemy sięgać po marynowane warzywa, a jednym z nich może być właśnie rzodkiew japońska.
Gdzie kupić?
Jak widać, rzodkiew japońska jest wartościowym warzywem, które pozwoli urozmaicić wiele potraw. Te, o których wspomnieliśmy, to zaledwie kilka przykładów. W zależności od tego, czy chcemy rzodkiew marynowaną, czy świeżą, będziemy jej szukać gdzie indziej. Świeżą znajdziemy przede wszystkim na straganach z warzywami, natomiast drugiej szukajmy w większych sklepach i marketach. Najczęściej jest w dziale z azjatyckim jedzeniem.