BLOG

Surimi (paluszki krabowe) – właściwości, zastosowanie, przepisy

paluszki krabowe

Jeżeli lubisz sushi, to najpewniej spotkałeś się z rolkami zawierającymi surimi. Stanowią składnik wielu azjatyckich dań. Z czego się składa i jak możesz je wykorzystać we własnej kuchni? Podpowiadamy!

Surimi – co to takiego?

Bardzo często zamiast określenia surimi używa się nazwy paluszki krabowe. Jednak określenie to jest mylne, bo jedynie pod względem wizualnym przypominają kraba. Powstają z przetworzonego mięsa białych ryb, takich jak mintaj lub dorsz. Ich nazwa wzięła się od tego, że wyglądem i konsystencją przypominają nogi krabów. Charakterystyczny jasnoczerwony lub różowy kolor surimi wynika z obecności barwników spożywczych. Atutem tej potrawy jest m.in. delikatny smak, który będzie odpowiedni nawet dla osób, które nie są przekonane do ryb i owoców morza.

Skąd się wzięło surimi?

Nie bez powodu surimi tak często występuje w sushi. Podobnie jak ono pochodzi z Japonii. Samo tłumaczenie słowa „surimi” oznacza mieloną rybę. Przez lokalizację w Japonii podstawą diety od zawsze były ryby i owoce morza. Problemem była ich trwałość. Przed wiekami, kiedy nie było jeszcze lodówek, szukano sposobów na konserwowanie. Właśnie dlatego powstało surimi. Ryby czyszczono, siekano i marynowano z wykorzystaniem soli. Dodawano do tego przyprawy i skrobię, później formowano rolki, które następnie gotowano lub pieczono.

Ponieważ teraz paluszki krabowe są powszechnie dostępne w wielu marketach, nieraz podczas zakupów zastanawiamy się, czy nie dorzucić ich do koszyka. Pojawia się jednak pytanie o to, jak jeść paluszki surimi i jakie dania można z nimi przygotować?

Surimi – przepisy, jakie musisz wypróbować!

W kuchni polskiej surimi nie występuje, stąd część osób nie wie, jak je wykorzystać. Jednocześnie jest bardzo często używane w kuchni azjatyckiej. Ponadto surimi urozmaici smak wielu potraw, które dobrze znamy. Ciekawa jest sałatka z paluszkami krabowymi albo paluszki surimi smażone.

Surimi – sałatka

Surimi w takiej odsłonie będzie idealną propozycją na kolację lub sałatkę imprezową. Jest smaczna i szybka. Do jej wykonania potrzeba:

– torebki ryżu

– opakowania surimi

– 3 średnich ogórków gruntowych

– 1 szklanki kukurydzy

– połówki mniejszej czerwonej cebuli

– 2 łyżek majonezu i jogurtu naturalnego

– przypraw: soli, pieprzu, natki pietruszki, koperku, szczypiorku i kolendry.

Do ugotowanego i przestudzonego ryżu dodajemy pokrojone w mniejsze kawałki surimi, pokrojone ogórki, cebulę. Dorzucamy kukurydzę, majonez, jogurt i przyprawy, na koniec mieszamy i gotowe.

Smażone paluszki surimi

Warto wiedzieć, że surimi sprawdzi się świetnie, kiedy szukamy nietuzinkowej przekąski na imprezę. Nasze składniki:

– 200 g surimi

– 2 jajka

– 50 g startego sera

– łyżeczka czosnku granulowanego

– olej do smażenia

– sos słodko-kwaśny chili lub ketchup do podania

Przygotowanie jest proste. Mieszamy ubite jajka, czosnek, ser i majonez. Obtaczamy w cieście surimi, smażymy z obu stron i podajemy z sosem i ketchupem.

Paluszki surimi to też inne przepisy na ciepło. Wykorzystamy je na przykład do urozmaicenia smaku różnych zup, w tym kremowych. Można je dodać na przykład do zupy porowej albo wietnamskiej. Kiedy będziemy szukać przekąski na przyjęcie, to surimi można wykorzystać do ciasteczek krabowych z sosem cytrynowym. Za to na obiad idealne będą krabowe placuszki z curry.

Placuszki krabowe z curry

Z tym przepisem też poradzą sobie początkujący kucharze. Obieramy i gotujemy 2 ziemniaki. Kroimy w kostkę ziemniaki i 3 kromki chleba tostowego. Szykujemy 200 g pokrojonych paluszków krabowych, jedną posiekaną cebulę i posiekany pęczek pietruszki. Rozgrzewamy olej bądź oliwę, przesmażamy cebulę, następnie dodajemy ziemniaki, surimi, pietruszkę. Dorzucamy curry, pieprz i uniwersalną mieszankę przypraw. Po przestudzeniu do masy wbijamy jajka i dajemy pokrojone pieczywo. Mieszamy, formujemy placuszki i smażymy z obu stron.

Ciasteczka krabowe

Tu też przygotowanie jest proste. Siekamy 500 g surimi, 1 czerwoną cebulę i łączymy z 250 g purée ziemniaczanym, 2 jajkami, sokiem z jednej cytryny, pieprzem i suszonym czosnkiem. Z masy robimy 8 kulek, obtaczamy w mieszance mąki z sezamem i smażymy z każdej strony. Podajemy z sosem cytrynowym, który zrobimy z kwaśnej śmietany, cytryny, soli i pieprzu.

Ta strona wykorzystuje pliki cookie

Klikając „Akceptuje cookies”, zgadzasz się na przechowywanie plików cookie na swoim urządzeniu w celu usprawnienia nawigacji w witrynie, analizy korzystania z witryny i pomocy w naszych działaniach marketingowych.