BLOG

4 sposoby na imprezowe letnie przekąski z owoców morza

krewetki

Lato to okres, na który z upragnieniem czekamy. Warto pomyśleć o nim w kontekście tworzenia okazji do spotkań, które będą niebanalne. Sprawdźcie nasze kilka propozycji na letnią imprezkę – są niecodzienne, ale warto wybrać coś dla siebie i przygotować z rodziną lub przyjaciółmi wymarzony ciepły wieczór z owocami morza!

1. Krewetki z grilla

Krewetka z grilla

Grillowanie krewetek to świetny sposób na delektowanie się tym pysznym skorupiakiem. Aby przygotować grillowane krewetki, najpierw umieść krewetki w misce i zalej lodowatą wodą. Pomoże to usunąć nadmiar soli z krewetek. Po 30 minutach krewetki osuszamy i osuszamy papierowymi ręcznikami. Następnie dopraw krewetki solą i pieprzem. Podgrzej patelnię grillową na średnim ogniu. Gdy będą gorące, dodaj przyprawione krewetki i smaż, aż będą różowe i nieprzezroczyste, około 2 do 4 minut z każdej strony. Natychmiast podawaj.

2. Ciastka krabowe

krab

Ciastka krabowe są popularną przekąską w wielu restauracjach. Zazwyczaj podaje się je z sosem koktajlowym i ćwiartkami cytryny. Można je jednak również spożywać samodzielnie jako lekki posiłek. Aby przygotować ciastka krabowe, wymieszaj razem 1/2 szklanki bułki tartej, 1 jajko, 1 łyżkę majonezu, 1 łyżeczkę przyprawy Old Bay i 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu. Dobrze wymieszaj. Dodaj 0,5 kg świeżego mięsa krabowego i delikatnie zmieszaj z mieszanką. Uformuj miksturę w 12 równych placków. Smaż ciastka krabowe na patelni lub patelni na średnim ogniu przez 6 do 8 minut z każdej strony lub na złoty kolor. Podawaj na ciepło.

3. Bułki z homarem

homar

Roladki z homarem to klasyczne danie często spotykane w szałasach z homarami na wybrzeżu. Zazwyczaj podaje się je z roztopionym masłem i sokiem z cytryny. Aby przygotować roladki z homarem, odetnij spód dużej główki sałaty. Napełnij środek sałaty 3 łyżkami majonezu, 1/4 szklanki posiekanego sera szwajcarskiego, 1/4 szklanki pokrojonego w kostkę selera naciowego, 1/4 szklanki posiekanej zielonej cebuli, 1/4 szklanki posiekanej czerwonej papryki, 1/4 szklanki pokrojonych pikli , i 1/4 szklanki gotowanego mięsa z homara. Sałatę ciasno owinąć wokół nadzienia i zabezpieczyć wykałaczkami. Ułóż bułkę szwem do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku o temperaturze 180 stopni przez 10 do 15 minut lub aż się rozgrzeje. Wyjmij wykałaczki przed podaniem.

4. Paella z owocami morza

Paella z owocami morza

Paella to hiszpańska potrawa z ryżu tradycyjnie przyrządzana z kurczaka, królika, ślimaków, ryb, warzyw, a czasem nawet ośmiornicy. Zazwyczaj podaje się ją z paellą z owoców morza, która składa się z owoców morza, szafranu i pomidorów. Aby przygotować paellę z owoców morza, połącz 1/2 szklanki oliwy z oliwek, 1/2 szklanki białego wina, 1/2 szklanki koncentratu pomidorowego, 1/2 szklanki posiekanego czosnku, 1/2 szklanki pokrojonej w kostkę cebuli, 1/2 szklanki niegotowanego ryżu długoziarnistego, i 1/2 szklanki mrożonego groszku. Doprowadź mieszaninę do wrzenia na średnim ogniu. Zmniejsz ogień, przykryj i gotuj przez 20 minut. Wymieszaj 1 szklankę soku z małży (clam juice), 1/2 szklanki octu (może być sherry), 1/2 szklanki tłustej śmietany, 1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego, 1/2 łyżeczki pokruszonych płatków czerwonej papryki i 250 g obranych surowych krewetek. Gotuj przez kolejne 10 minut. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Udekoruj pietruszką i podawaj.

Jesteście głodni? My też! Owoce morza to świetny afrodyzjak. A jeśli nie macie czasu, zawsze możecie wpaść na nasz FB i sprawdzić, jakie sushi-nowości dostaniecie od ręki w najbliższym markecie!

Ta strona wykorzystuje pliki cookie

Klikając „Akceptuje cookies”, zgadzasz się na przechowywanie plików cookie na swoim urządzeniu w celu usprawnienia nawigacji w witrynie, analizy korzystania z witryny i pomocy w naszych działaniach marketingowych.