Chcesz zrobić domowe sushi i nie wiesz, od czego zacząć? Kluczowym elementem tej potrawy jest ryż. To właśnie ten składnik ma największe znaczenie dla uzyskania odpowiedniej konsystencji potrawy. Oto sprawdzony przepis na ryż do sushi, który pozwoli Ci uzyskać idealny smak i konsystencję!
Klucz do sukcesu – wybierz odpowiedni gatunek ryżu
Zanim zaczniesz się zastanawiać, jak zrobić ryż do sushi, upewnij się, że posiadasz odpowiednią odmianę. Ryż do sushi powinien mieć krótkie, owalne ziarenka, charakteryzujące się dużą kleistością po ugotowaniu. To właśnie owa kleistość sprawia, że kawałki sushi nie rozpadają się podczas jedzenia go pałeczkami. Odpowiedni ryż możesz zamówić przez Internet lub też kupić w sklepach stacjonarnych, w których znajdziesz produkty, zawierające na opakowaniu informacją, że są przeznaczone do robienia sushi.
Wypłucz ryż i przygotuj zaprawę
Przygotowując ryż do sushi, należy pamiętać o dokładnym wypłukaniu go ze skrobi (płucz w zimnej wodzie, aż woda stanie się przezroczysta) oraz o dodaniu do niego zaprawy, która nada mu odpowiedniego smaku. Zaprawa do sushi na 500g ryżu powinna składać się z:
- 4 łyżek octu ryżowego,
- 4 łyżek cukru,
- 2 łyżeczek soli.
Jeżeli chcesz przygotować większą lub mniejszą ilość ryżu, odpowiednio zwiększ lub zmniejsz ilość składników zaprawy, zachowując podane powyżej proporcje. Dzięki temu nie będziesz musiał się więcej zastanawiać, jak doprawić ryż do sushi, żeby uzyskać doskonały smak!
Gotowanie – jak uzyskać doskonały ryż do sushi?
Odpowiedź na pytanie, jak przygotować ryż do sushi, nie jest skomplikowana. Jeżeli kupisz odpowiedni rodzaj ryżu, dokładnie go wypłuczesz, będziesz przestrzegać czasu i sposobu gotowania, a na koniec dodasz do niego zaprawę, sporządzoną z powyższego przepisu, to z pewnością uda Ci się osiągnąć pożądane rezultaty.
To, ile gotować ryż do sushi, nie zależy od jego ilości. Wybraną ilość ryżu wsyp do garnka, a następnie zalej zimną wodą w proporcji jeden do jednego. Kiedy woda zacznie wrzeć, przykryj ryż i ustaw minimalną moc kuchenki. Całość gotuj około kwadransa. Po tym czasie zdejmij garnek z kuchenki i pozostaw ryż pod przykryciem na kolejne dwadzieścia minut. Przez ten czas nie zdejmuj przykrywki! Pamiętaj również, żeby nie solić wody, w której będziesz gotować ryż do sushi.
Po upływie wspomnianych dwudziestu minut zalej ryż przygotowaną wcześniej zaprawą octową. Całość delikatnie wymieszaj. Kiedy ryż ostygnie, możesz wykorzystać go do przygotowania domowego sushi. Nie używaj ciepłego ryżu, ponieważ będzie miał on negatywny wpływ na smak i konsystencję nori. Wykorzystując nie do końca ostygnięty ryż, ryzykujesz, że glony staną się gumowate i niesmaczne, przez co Twoje sushi nie będzie smakować tak, jak powinno. Przestrzegaj naszych wskazówek, a na pewno uda Ci się ugotować idealny ryż i przygotować wyśmienite, domowe sushi!