BLOG

Jak przechowywać sushi?

duży zestaw sushi

Zamawianie sushi z dostawą do domu, jak również przygotowywanie tej potrawy samodzielnie staje się coraz popularniejsze. Czasami zdarza się, że ilość jedzenia nas przerasta, dlatego chcemy zostawić coś na drugi dzień. Jak przechowywać sushi i czy jest to w ogóle wskazane? Odpowiadamy!

Jak przechowywać sushi w klasycznym wydaniu?

Klasyczne sushi przygotowywane zgodnie z japońską tradycją powstaje ze świeżych składników. W najlepszych restauracjach przygotowuje się je z ryb złowionych co najwyżej kilka godzin wcześniej. Wtedy smakuje ono zdecydowanie najlepiej i jest też najzdrowsze. Uważa się, że potrawa powinna zostać zjedzona do 3 godzin od przyrządzenia. Dlatego każdy specjalista na pytanie, ile można przechowywać sushi, odpowie, że taki czas nie istnieje, gdyż sushi powinno się zjeść jak najszybciej po przyrządzaniu.

W jakikolwiek sposób nie przechowywalibyśmy tradycyjnego sushi, utraci ono swoje pierwotne walory smakowe. Niemniej wciąż, nawet po kilku dniach może być zdatne do spożycia, o ile przechowujemy je w lodówce. Warto przy tym pamiętać o kwestiach bezpieczeństwa. O tym, ile można przechowywać sushi, nie zagrażając swojemu zdrowiu, decyduje rodzaj i świeżość składników. Jeśli ryby faktycznie są świeże, po kilku dniach w metalowym pudełku chroniącym przed dopływem powietrza wciąż będą się nadawać do zjedzenia. Jednak w Polsce japońską potrawę często przygotowuje się z ryb mrożonych lub przechowywanych w niskich temperaturach. W takim przypadku odpowiedź na pytanie, czy można jeść sushi na drugi dzień, nie jest już tak oczywista. Innymi słowy, w przypadku sushi z surowych ryb przechowywanie potrawy w lodówce jest możliwe, jednak tylko wtedy, kiedy mamy pewność w kwestii świeżości składników.

sushi z rybą - jak przechowywać?

Przechowywanie sushi ze składnikami po obróbce cieplnej

Sushi to potrawa dająca duże możliwości w zakresie rozwoju kreatywności. Choć stoi to w sprzeczności z tradycyjnymi założeniami, dzisiaj coraz częściej sushi przygotowuje się na bazie składników poddanych obróbce cieplnej. Wędzone lub gotowane ryby wykazują  zdecydowanie większą wytrzymałość. W przypadku tego typu sushi, ile w lodówce, to pytanie o wiele bardziej zasadne. Właściwa odpowiedź to zwykle kilka dni, niemniej wciąż wiele zależy od konkretnych składników.

Czy mrożenie sushi to dobry pomysł?

Częstym pytaniem związanym z tym, jak i ile można przechowywać sushi, jest to dotyczące ewentualnego przechowywania potrawy w zamrażalniku. Czy mrożenie jest wskazane? Jest dopuszczalne, jednak pod warunkiem, że żaden ze składników nie był wcześniej mrożony. W przypadku sushi z restauracji niestety zwykle mamy do czynienia z mrożoną rybą. Ponowne mrożenie jest zatem niedopuszczalne, ponieważ grozi szybkim rozwojem bakterii i poważnym zagrożeniem dla zdrowia.

Przechowywanie sushi jest możliwe, jednak tylko w niektórych przypadkach. Jednocześnie warto to wyraźnie podkreślić, że sushi na drugi dzień nigdy nie smakuje tak dobrze, jak świeże. Dlatego, o ile to tylko możliwe, najlepiej zjeść całość potrawy od razu po jej przygotowaniu. Co zrobić, jeśli zamówiliśmy lub przygotowaliśmy go zbyt dużo? Zaprosić na kolację rodzinę lub znajomych – chętni do pomocy na pewno się znajdą!

Ta strona wykorzystuje pliki cookie

Klikając „Akceptuje cookies”, zgadzasz się na przechowywanie plików cookie na swoim urządzeniu w celu usprawnienia nawigacji w witrynie, analizy korzystania z witryny i pomocy w naszych działaniach marketingowych.