BLOG

Kimchi – co to jest i jak zrobić?

potrawa kimchi

Kuchnie świata zachwycają mnogością aromatów. Są wśród nich potrawy, które możemy przygotować także na bazie dostępnych w Polsce składników. Choć przygotujemy je z wykorzystaniem dobrze znanych warzyw i innych produktów, smakują zupełnie inaczej niż to, co znamy. Przykładem jest kimchi. To narodowe danie Koreańczyków, które znalazło swoich zwolenników na całym świecie. Z czego powstaje kimchi i jak je zrobić w domu?

Czym jest kimchi?

Podstawą kimchi kiszone warzywa, zwłaszcza kapusta pekińska. Oprócz niej w kimchi są m.in. ogórki, cebula i czosnek. Najczęściej jest też japońska rzodkiew daikon, którą znamy doskonale z sushi, jest ona dostępna na przykład w zestawach sushi z Biedronki.

W tradycyjnym wydaniu dodaje się pastę z ryb fermentowanych i pikantne przyprawy. Taka kompozycja składników sprawia, że kimchi jest daniem wyjątkowo zdrowym. Jest w nim bogactwo minerałów, błonnika i witamin. Przez to, że przygotowuje się je z kiszonych warzyw, znajdziemy w nim również sporo probiotyków. Ponieważ mają duże znaczenie dla odporności, o obecność kimchi w jadłospisie warto zadbać zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. Koreańczycy dodają kimchi do dań głównych i my również możemy je tak zastosować, na przykład podając z ryżem. Doskonale smakuje też na surowo, jako przystawka i do zupy. Jaki jest najprostszy przepis na kimchi?

kimchi

Przepis na domowe kimchi

Aby rozsmakować się w kimchi, nie musimy wyjeżdżać, bo smaczną potrawę przygotujemy w swojej kuchni. Przepis na kimchi nie jest skomplikowany, a większość składników kupimy dość tanio. Minus jest taki, że nie zjemy go od razu po przygotowaniu, bo proces fermentacji trwa. Teoretycznie kimchi powinno być gotowe po dwóch dniach, ale zaleca się odczekać nawet tydzień.

Do przygotowania potrzebne są:

– większa główka kapusty pekińskiej,

– 4 szklanki wody,

– 4 posiekane ząbki czosnku,

– 4 pokrojone dymki,

– łyżka startego imbiru,

– łyżka startego chrzanu,

– ¼ szklanki soli,

– łyżka pasty rybnej,

– łyżka sosu sojowego,

– łyżka cukru,

– 2 łyżki przyprawy z ostrej papryki.

Przygotowanie:

Przyrządzanie kimchi zaczynamy od przygotowania kapusty. Usuwamy liście zewnętrzne i twardy kawałek przy nasadzie, a resztę kroimy na kawałki i przekładamy do miski. Kapustę zalewamy wodą z rozpuszczoną w niej solą i trzymamy około 2 godzin, żeby kapusta zmiękła. Aby proces przyspieszyć, kapustę trzeba czasem przemieszać. Po tym czasie ją odsączamy i dodajemy do niej mieszankę przypraw. Mieszankę zrobimy z pasty rybnej, imbiru, czosnku, papryki, cukru, sosu sojowego i chrzanu. Do kapusty wymieszanej z przyprawami dodajemy pokrojoną cebulę dymkę i ponownie mieszamy. Na koniec przekładamy do czystego i wyparzonego słoja, dociskamy, żeby pozbyć się powietrza i szczelnie zakręcamy. Następnie nasze kimchi przez co najmniej 2 dni musi stać w temperaturze pokojowej, a później słoik przekładamy do lodówki.

Jak widać, przepis na kimchi nie jest trudny, choć niekoniecznie za pierwszym razem idealnie dopasujemy do siebie ilość przypraw. Być może będziemy chcieli recepturę nieco zmodyfikować i dodać lub odjąć naszemu kimchi nieco ostrości.

Ta strona wykorzystuje pliki cookie

Klikając „Akceptuje cookies”, zgadzasz się na przechowywanie plików cookie na swoim urządzeniu w celu usprawnienia nawigacji w witrynie, analizy korzystania z witryny i pomocy w naszych działaniach marketingowych.